Informovanie Denníku N o videu s dôvodmi atentátnika

Manipulatívne informovanie o videu s atentátnikom

Ako Denník N v “Minúta po minúte” informoval o videu, v ktorom atentátnik vymenoval dôvody atentátu?

  • žiaden komentátor obsah tohto videa vo svojich komentároch nerozoberal
  • keď už niekto toto video spomenul, tak v kontexte “prečo to video uniklo” => teda riešili únik a nie obsah videa
  • o tom videu som našiel len jeden príspevok so suchým konštatovaním: “Markíza informovala o krátkom videu s útočníkom Jurajom C”
  • dokonca ani nebola pravda že “Zo záznamu vyplýva, že útočiť sa rozhodol pred mesiacom”
  • zo správy “útočiť sa rozhodol pred mesiacom” dedukujem, že médiá majú viac videí s výpoveďou páchateľa, ktoré už ale nepublikovali
  • obsah videa (citácia) tam sice naozaj bol, ale až po kliknutí na “čítať ďalej 33 slov”
  • ale ani to nie je všetko: po kliknutí na “čítať ďalej 33 slov” sa mi zobrazil aj odkaz na článok “Podozrivý z atentátu na Fica sa v minulosti stretával so Slovenskými brancami”
  • dokonca aj ten pripojený článok je manipulatívny

Prečo sa jedná o manipulácie?

tak poďme na to, krok po kroku:

1. komentátori obsah tohto videa nerozoberali

Žiaden komentátor obsah tohto videa vo svojich komentároch nerozoberal!

Toto je základná manipulačná technika, spomínaná v prednáške o manipuláciách: “moderátori v skutočnosti stanovujú hranice ako máte uvažovať”

Čo neriešia, o tom sa ľudia nedozvedia. Takto redaktori výberom tém, ktoré sa preberali dosiahli, že obsah tohto videa tak svojim čitateľom (takmer) zatajili.


2. keď už to video spomenuli, tak v kontexte “prečo uniklo”

Reportéri Denníka N riešili únik videa a nie jeho obsah.

Toto je druhá manipulačná technika (preberaná v spomínanej prednáške): posunutie problému od jadra problému niekde mimo


3. o obsahu som našiel len príspevok so suchým konštatovaním

O tomto videu som našiel len jednu správu. Nadpis k nej bol: “Markíza informovala o krátkom videu s útočníkom Jurajom C” a obsahovala text “Zo záznamu vyplýva, že útočiť sa rozhodol pred mesiacom.”

Vďaka tomu tú správu mnohí čitatelia Denníku N prehliadli alebo si ju nezapamätali.

Toto je manipulačná technika slúžiaca na, čo najväčšie zneprehľadnenie informácie, ktorá je systému nepríjemná.


4. dokonca to ani nebola pravda

V 21 sekundovom videu sa totižto o “pred mesiacom” nehovorilo!

Naopak: až na druhý deň publikovali správu “Atentátnik Juraj C. bol už na minulom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej”. Pričom o fakte – že tam vtedy kričal “Sláva Ukrajine” – sa nepísalo ani v prilinkovanom článku z Markízy


5. majú médiá viac informácií, ktoré nám zatajujú?

Zo správy “útočiť sa rozhodol pred mesiacom” dedukujem, že médiá majú viac videí s výpoveďou páchateľa, ktoré už ale nepublikovali.
Takže nám očividne zatajili informácie ktoré majú, ale zjavne sa im “nehodia do krámu”

Teda v tomto prípade nastala aj cenzúra niečoho dôležitého.
Čo to asi bolo?
Môžeme len hádať…


6. obsah videa bol až po kliknutí na “čítať ďalej”

Obsah videa (citácia) tam síce naozaj bol, ale až po kliknutí na “čítať ďalej 33 slov”. Teda tieto slová videlo ešte menej ľudí ako tých, ktorí si prečítali, že nejaké video existuje

Toto je ďalšia manipulačná technika na zneprehľadnenie informácie, ktorá je systému nepríjemná. Zároveň tento postup médiu poskytuje alibi, že o tom informovali, ale v skutočnosti urobili všetko, aby sa k tej informácii čitateľ nedostal!

René Balák to pekne vysvetlil v spomínanej prednáške: občas aj najmanipulatívnejšie médium musí priznať pravdu. Ale keď sa to aj stane, tak vtedy robí všetko preto, aby si tú pravdu nikto nevšimol.


7. po kliknutí na “čítať ďalej” sa zobrazil aj dezinfo článok

Ale ani to čo ste čítali doteraz nie je všetko: po kliknutí na “čítať ďalej 33 slov” sa mi zobrazil aj odkaz na článok “Podozrivý z atentátu na Fica sa v minulosti stretával so Slovenskými brancami”.

Teda bola použitá aj manipulačná technika založená na “prehlušení”: zobrazení správy opačného charakteru. Zahraničné médiá zašli ešte ďalej a v nadpisoch ho spájali s “proruskou skupinou”, hoci z protestov je nepopierateľné, že je proukrajinský!


8. dokonca aj ten pripojený článok je manipulatívny

Cintula sa Slovenskými brancami stretol pred 10 rokmi (!) na cca pol hodiny (ako zakladateľ “Hnutia proti násiliu”), aby im prezentoval svoje básničky a aby ich odhovoril od zbraní, potom sa rozišli kvôli nezhodám (mimochodom, aj Kiska sa v reportáži pre ČT priznal, že často chodieval medzi ľudí a rozprával sa aj s neofašistami).

Teda nebol členom Slovenských brancov. Prakticky bol ich názorovým opakom.

Liberálne portály ale v nadpisoch spájali Cintulu s “proruskou skupinou” a v texte pripomínali, ako sa Cintula o nich vyjadril, že sú “dobrí chlapci”. Uvedený text ale nenapísal Cintula, len bol vo facebookovom príspevku Slovenských brancov a bol tam jeho podpis. Cintula možno o tom texte ani nevie 😉

Tu pripomínam, že na internetoch je množstvo (vymyslených alebo prekrútených) výrokov, ktoré sú pripisované konkrétnym osobám, ktoré ale tie vety nepovedali. Citujem:

Trestné oznámenie na Blahu podala podľa šéfa Smeru-SD europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Blaha je podľa neho obvinený preto, lebo na sociálnej sieti prevzal vymyslený obrázok, na ktorom bola vyobrazená prezidentka Zuzana Čaputová s textom „Žime tak, aby Martin Šmíd nezomrel nadarmo“.

Šmíd bol vymyslenou osobou z čias nežnej revolúcie. „Všetci vieme, že v novembri v roku 1989 bola vymyslená smrť vymysleného človeka, ktorý mal zomrieť pri zásahu polície, len preto, aby bola vymyslená ešte väčšia miera demonštrácií v novembri 1989,“ priblížil Fico.


No a uvedomil som si ešte jeden podstatný detail:

9. spomínané video na Denníku N nie je

Nie je nahraté, nie je z neho screenshot, nie je k nemu linka .. na dostupnom mieste (možno je v nejakom článku, ale kto ich bude pozerať, keď nie sú verejne dostupné celé?)

Proste video preberané celou alternatívou na mainstreme nie je.
Čitatelia denníku N o ňom prakticky nevedia.


Takže asi takto: v “revolučných dobách” sa zvyčajne vyskytuje aj množstvo dezinformácií.
(pričom atentát na predsedu vlády je na Slovensku vážne niečo revolučné)
Na Slovensku je v dezinformáciách podľa mňa šampiónom Denník N.
Spraviť v jednej krátkej správe 8 manipulácií, to je podľa mňa svetový rekord.

PS: Spomínané mediálne manipulačné techniky (ktoré mi objasnil René Balák) som zosumarizoval v článku “Finty televízií a novín na formovanie verejnej mienky”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *