Mobbing, alebo prečo sa niektorí “fotografi” boja bezzrkadloviek

Postoj fotografov ku bezzrkadlovkám je rôzny:

  • niektorí používajú len bezzrkadlovky (ja som napríklad “fázu zrkadlovky” preskočil)
  • niektorým bývalým “zrkadlovkárom” vyhovujú bezzrkadlovky viac (prešli z DSLR na MILC)
  • niektorí používajú bezzrkadlovky ako doplnok ku zrkadlovke
  • no a niektorí zostávajú verní zrkadlovkám (a bezzrkadlovky považujú za niečo podradné)

Mnohí pri kritike (ich) zrkadloviek reagujú podráždene. To sa dá pochopiť. Predsa len: jedná sa o ich vlastníctvo a krutá pravda sa nečíta ľahko. No a dlhú dobu podliehali reklamnej masáži o dokonalosti zrkadloviek a o tom, že kto chce byť profesionál, vyberie si zrkadlovku.

Ovšem “podobné reakcie” na diskusiách zažívam už aj pri zmienke o vylepšeniach bezzrkadloviek, alebo pri návrhu bezzrkadlovky ako alternatíve ku zrkadlovke. Alebo hocičom inom. To, čo napíšem ja, býva niektorými (hlavne čerstvými majiteľmi zrkadloviek) brané ako klamstvo (napriek priloženým dôkazom), účelová manipulácia, prekrúcanie faktov alebo trolling.
Ako by sa voľačoho báli. Čo to asi bude?

Prekvapivú odpoveď k ich správaniu mi poskytlo vysvetlenia slova “mobbing”.

Čo je to Mobbing?

Podľa wikipédie:

Mobbing je druh rafinovaného šikanovania na pracovisku. Samotný pojem mobbing má základ v angličtine (mob = hromadne napadnúť, dotierať) a používa sa tiež v etológii (zaviedol ho Konrad Lorenz), kde opisuje správanie zvierat, kedy si zvieracie spoločenstvá (napr. stádo) bráni svoje územie pred votrelcom tým, že na neho ako celok útočí.

Útoky skupiny ľudí voči jednotlivcovi sa ale nedejú len na pracovisku.

Útoky davu v telke

Keď som začal písať tento článok (akurát cez vianočné sviatky), dostal som sa aj ku pozeraniu filmových klasík. Všimol som si, že motív mobbingu (keď skupina bežných ľudí útočí na {nevinných} jedincov) v nich býva až príliš častý.
V rozprávkach a filmoch sa totižto vždy nájde nejaký “podliak”, ktorý niekoho krivo obviní z vraždy (alebo čarodejníctva) a sfanatizovaný (neinformovaný) dav už potom dotiahol obvineného až na popravisko/hranicu. Dialo sa to napríklad v Peinbabe, Sokoliarovi Tomášovi, v novom Winetuovi, alebo v rozprávke Sedem zhavranelých bratov.

Hon na čarodejnice

Upaľovanie “nepohodlných” na hranici bývalo v minulosti prostriedkom, ako sa vysporiadať s “konkurenciou”. S niekým, kto “vedel viac ako mal vedieť”. Alebo ohrozoval (cirkevné) spoločenstvo.

Je to vlastne tiež ukážka mobbingu:

  • cirkevní inkvizítori za kacírov vyhlasovali významných vedcov, lekárov, spisovateľov
    (keďže ohrozovali ich vieru)
  • zmanipulovať dav pomáhali Svätí Otcovia, ktorí vehementne podporovali u svojich ovečiek vieru v diabla, bosorky, vo vlkolakov
  • inkvizítorom stačilo na vynesenie rozsudku smrti aj najmenšie podozrenie, že tá či oná žena je bosorka
  • no a sudcovia inkvizície sa už v mučiarňach vedeli postarať o priznanie obete k bosoráckym čarom od výmyslu sveta

(poznámka: tento text aj ilustračný obrázok som použil z článku Hon na čarodejnice: Cirkevní inkvizítori poslali na smrť milióny nevinných ľudí)

V minulosti ľudia verili rôznym poverám, ktoré neboli pravdivé. Mysleli si, že zem je stredom vesmíru, riadi ho pánbožko sediaci na obláčiku a že sa slnko krúti okolo zeme.
Z rozvojom pokroku sa ale zistilo, že s tým slnkom je to naopak: že zem sa krúti okolo slnka. No a kvôli tomu bol upálený napríklad Giordano Bruno.

Mobbing sa proste prejavuje vtedy, keď sa do “zabehnutého kolektívu” pridá niekto s “revolučnými” myšlienkami a niekto iný sa tým cíti ohrozený.

Čosi také sa stalo aj mne, keď som začal diskutovať o bezzrkadlovkách 😉

Mobbing na digiarene

Stačilo, aby som zapochyboval o zrkadlovkách (napríklad keď som porovnal kompakt a zrkadlovku) a už som bol v nemilosti. No a keď som sa napríklad spýtal, ako zachrániť prepal z RAW (veď z dostupných informácií som nadobudol vieru, že RAW na to slúži), namiesto odpovede som sa už len dozvedel, že neviem fotiť. A že ten záber je ešte aj roztrasený.
Prepal totižto vznikol tým, že som fotil “zrkadlovkovým” spôsobom: zaostril som stredovým bodom na jedno miesto, namáčkol (čím sa uzamkla expozícia) a prekomponoval (čím už tá expozícia nebola správna) => no a keďže som nevidel náhľad výsledného záberu, vznikol prepal, ktorý sa už nedal zachrániť ani z RAW. No a záber bol pravdepodobne roztrasený sklopením zrkadla.

Gancovina: Radšej veria tvrdeniam ako dôkazom. (Ukáž / Skry)

Neskôr som si kúpil bezzrkadlovku, u ktorej tento problém vďaka LiveView a inému systému zaostrovania nevzniká a v snahe získať o fotení/foťákoch čo najviac informácií, som sa naplno pustil do diskusií o zrkadlovkách a bezzrkadlovkách. Svoje postrehy a problémy (zrkadloviek) na ktoré som narazil, som si tak samozrejme nenechal len pre seba .. čo vzbudilo ďalší odpor majiteľov zrkadloviek.

Ešte aj dnes sa ich odpor prejavuje rôznymi obvineniami, prekrúcaním mojich vyjadrení (“Ganec tvrdí to, Ganec tvrdí hento”), provokáciami .. dokonca až urážkami a vulgarizmami, ktoré sú podľa pravidiel diskusného fóra zakázané.
(a to napriek tomu, že ja také vulgarizmy nepíšem; aj napriek tomu, že sú na fóre moderátori, ktorý môžu takéto príspevky scenzurovať a nepolepšiteľných diskutérov zabanovať)

Gancovina: ukážky urážok (Ukáž / Skry)

Prečo vlastne?

Mnohé z ich reakcií sa naozaj dajú vysvetliť tým textom o mobbingu z vikipédie.
(pridal sa k nim dokonca aj moderátor, teda je už aktuálna aj časť textu popisujúceho “Bossing”)

Píše sa tam napríklad:

  • “hromadne napadnúť, dotierať” a “útokoch skupiny voči jednotlivcovi”
    (tak je to na tom fóre vždy, keď sa niekto objaví s neštandardným názorom)
  • “Nedocenenie práce či častá a neoprávnená kritika”, “sťažuje či znemožňuje mu jeho prácu” (žiadna moja fotka nie je pre väčšinu z nich dosť dobrá)
  • “emočné týranie”, “zlé zaobchádzanie bez sexuálnej či rasovej príčiny”
    (napr: “budem rýpať do každej novej témy, kde sa bude motať a trepať hovadiny”)
  • “Arogantné správanie”, “Slovné urážky” (tu ukážku netreba, sú takmer v každom príspevku)
  • “Zosmiešňovanie pred kolegami” (teda spoludiskutujúcimi)
  • “Zadávanie príliš zložitých úloh” (pravidelne mi kázali nafotiť to, čo ani sami nenafotili)
  • “Preberanie drobných chybičiek, ktoré sa u ostatných prehliadajú”
    (doostrovanie, patlanie, chytanie za slovíčka, …)
  • “bezbrehá kritika” (to fakt sedí 🙂 ), “ohováranie, zosmiešňovanie” (teoretik, Cvach, nefotograf)
  • “Niektoré výskumy naznačujú, že mobberi majú vysokú mieru agresivity a sociálneho nepokoja, a majú nízke sociálne kompetencie. Iné štúdie naznačujú, že väčšina mobberov sú narcisti a egocentrici.” (typický Luňák, lepšie by som ho snáď asi ani charakterizovať nevedel)

Mobbing vs fotografi a bezzrkadlovky

Myslím si ale, že toto je z toho vysvetlenia najpodstatnejšie:

“Podľa niektorých autorov je mobbing živený atmosférou trhovej ekonomiky, s jej tvrdou konkurenciou a hrozbou nezamestnanosti.”

=> toto na fotografov sedí viac ako iných, trhová ekonomika totižto priamo ohrozuje nielen zrkadlovky (ich predaje klesajú), ale aj samotných fotografov (keďže kvalitné foťáky sa stávajú bežnými a fotenie jednoduchším).

No a čo už fotografov ohrozuje viac, ako:

  1. “foťák, ktorý by produkoval dobré zábery aj u obyčajných ľudí”
  2. “človek, ktorý by taký foťák tým bežným ľuďom odporúčal”

?

Ako sa nenechať vymobbovať

Našťastie, nie každý mobbingu podľahne, alebo skončí s depresiou a podozrievavosťou.
Proti mobbingu sa dá aj “brániť”. A zachovať si celkom normálnu osobnosť.

Napriek “snahám mobberov”, neodradilo ma to od diskutovaniea na digiarene: je pre mňa stále prínosné. Predsa len aj od nich sa občas dá niečo zaujímavé dozvedieť, alebo sa inšpirovať.
Ale hlavne: sú tam aj iní diskutéri, ktorý sa správajú normálne.

Pochopil som, že “mobbovanie” je len spôsob, akým sa niektorí slabší jedinci vysporiadavajú so strachom (napadlo ma aj: že takto sa nováčikovia chcú zapáčiť ostatným).
Povedal som si, že nebudem ako oni: že sa zbytočne neuchýlim k vulgarizmom (hoci pre niektorých je to jediný jazyk, ktorému rozumejú) a nebudem porušovať pravidlá slušného správania len preto, lebo ich porušujú oni.
V prípade falošných obvinení budem reagovať umiernenejšie, s priamymi dôkazmi (citáciami) a budem ich vyžadovať aj od nich.

Po prečítaní si o mobbingu som si uvedomil, že som na to išiel naozaj správne:

  • “Obranou proti mobbingu je včasná prevencia a informovanosť. Obeť sa musí začať brániť hneď spočiatku.”
    => keďže som si všetko preveroval (dokonca aj “svoje tvrdenia”), bol som informovanejší ako ostatní a vedel som, že sa len mýlia
  • “Brániť si svoje sebavedomie možno snáď len stálym opakovaním si, že kto nám škodí týmto spôsobom, už s nami vlastne súboj prehral. Kto sa k takému rokovaniu znižuje, nemôže byť silný ani sebavedomý.
    => čosi podobné som tesne predtým napísal inému diskutérovi do správy:
    “svojim agresívnym prejavom len nepriamo naznačuješ, že mám pravdu”
  • “Je tiež vhodné písať si denník šikanovania, aby keď výjde najavo, že ste mobbovaní, ste mali rukolapné dôkazy o vašom mobbingu.”
    => dôkazy mojich a ich tvrdení sa dajú kedykoľvek vygoogliť

Záver

V diskusii o fotografii/foťákoch sa viac ako v iných oblastiach dá stretnúť s mobbingom.
Bežne sa stáva, že keď sa do diskusie pridá niekto s otázkou ohľadom nejakých problémov so zrkadlovkami, alebo skritizuje nejakého známejšieho fotografa, býva považovaný za trolla, provokatéra alebo klamára. A tak sa s ním aj jedná: pustia sa na neho ostatní diskutujúci. Končieva to zvyčajne obojstrannými urážkami (a zmazávaním príspevkov), ktoré nový diskutér buď nezvládne a odíde sám, alebo ho priamo moderátori zabanujú (znemožnia mu ďalšiu diskusiu). No občas sa vyskytnú aj silnejšie osobnosti, ktoré sa “dokážu brániť” a dokážu s nimi diskutovať bez toho, aby sa znížili na úroveň tamojších mobberov.

Mobberi sú proste slabí jedinci, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť. Prejavia sa vtedy, keď sa objaví niečo nové, niekto s revolučným myslením alebo iná silná osobnosť, ktorá môže ohroziť ich istoty.

Pre fotografov, ktorí fotia zrkadlovkami sú takouto hrozbou práve bezzrkadlovky, lebo vzhľadom na to, že sa s nimi fotí jednoduchšie a sú dostupné aj začiatočníkom, ich služby sa stávajú menej potrebnými a znižujú ich cenu.
Podobnou hrozbou sú pre nich tím ktorí sa neboja vyjadriť o problémoch zrkadloviek, alebo bezzrkadlovky týmto začiatočníkom priamo doporučujú.

Pokrok ovšem ide ďalej. Dobrý fotograf by si mal byť vedomý svojich kvalít. Mal by vedieť, že napriek tomu že podobné zábery ako dokážu oni už dokážu odfotiť aj začiatočníci, stále sú potrebné ich skúsenosti s fotením (kompozíciou, využívaním svetla a vystihnutia tých najzaujímavejších momentov). Že sa teda neoplatí bojovať proti bezzrkadlovkám, že keď si ich kúpi niekto iný, tak ich zrkadlovky neprestanú fungovať, ani sa zo dňa na deň neprestanú predávať. Naopak: ak chcú ostať konkurenciaschopný, mali by sa prispôsobiť novým trendom (a zrýchlenému workflow, ktorý bezzrkadlovky vďaka LiveView ponúkajú). Skráka “nezaspať na vavrincoch” 😉

Byť zbytočne vulgárny, vzťahovačný a reagovať podráždene (skrátka stať sa mobberom) mu v ničom nepomôže (skôr naopak) a pokrok tým aj tak nezastaví.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *