Offtopic: Drogy jsou špatný, anooo?

dodatok 15.11.2014: doplnená kapitola Gamblerstvo – vysvetlenie závislostí podľa South Park – u
dodatok 5.11.2016: do kapitoly “Súvisiace” pridaný odkaz na video s ďalšou teóriou vzniku závislostí

Pamätáte si túto hlášku zo South parku? Ja si na ňu spomeniem vždy keď počujem slovo drogy.

V tomto článku by som sa chcel trošku povenovať závislostiam, zosumarizovať skúsenosti z knihy “Majster alkohol”, rozanalyzovať reklamnú kampaň “Zober loptu, nie drogy” a vyjadriť na tieto veci svoj názor.

Skrátka pozrieť sa na závislosti z (určite) netypického pohľadu.

Gancovina: Prečo offtopic (Ukáž / Skry)

Nadšenci

Dôvodom k napísaniu článku bolo, že som sa vo vlaku stretol s párom nadšených mladých ľudí, ktorí svojím spôsobom bojujú proti drogám. Trošku sme pokecali (škoda že som ich oslovil len krátko predtým ako som vystupoval) a potom som sa nad tým zamyslel trošku viac.
Ako som napísal v úvode, bolo to už tretí krát na tému závislosť (pôvodne som sa zamýšľal nad článkom o knihe “Majter alkohol”), tak som sa rozhodol napísať o tom článok.

Je super že existujú ľudia ktorí sa angažujú za správnu vec, no robia to správne?
Teraz už si nepamätám čo konkrétne presadzovali (určitý druh cvičenia), viem len že “bojujú proti drogám” a tomu že “dnešný mladí ľudia nemajú žiaden cieľ a preto sa len chodia spíjať do barov, užívajú drogy a mladé baby sa nechávajú preťahovať”.
Sorry, no fakt si už nespomeniem aký šport to presadzovali, utkvelo mi v pamäti len “boj” a “drogy”.

Bojujeme za mier

Vidíte v tomto nadpise ten nesúlad? Už samotný “boj” je s mierom nezlučiteľný.
Boj je totižto opakom mieru, podobne vnímam aj boj proti drogám.
Neustálym pripomínaním drog ich totižto “vlastne podporujeme” a nechcene im tým robíme nepriamu reklamu. Totižto aj antireklama je rekama:

Zober loptu, nie drogy

Pri billboarde s týmto názvom ma raz napadlo: je toto reklama na loptu, alebo na drogy?

Voľakto totižto napísal:

Ľudia sa podľa reakcii na príkaz/zákaz/reklamu delia na 3 (možno rovnako veľké) skupiny:

  • prví bez reptania poslúchnu
  • druhí ignorujú
  • tretí zo zásady urobia presný opak

Z tohto pohľadu, keby som chcel urobiť reklamu na niečo zakázané, urobil by som to presne takýmto spôsobom (fingovaným “bojom proti”). Docielil by som tým toho, že mladí a naivný nadšenci (ktorí chcú zachrániť svet) by túto myšlienku šírili ďalej a posolstvo by sa tak ľahko dostalo až k “tretej skupine”.

Ďalším “dôvodom” prečo si myslím že táto kampaň môže byť v konečnom dôsledku aj kontraproduktívna je tento text:

deožákš ttoo períčatť?
len 55% ľduí dážoke.
Nohemol som ueirvť že som nmáornle rzomeul tmou,čo som čaítl.Na Cmabrigde Uinervtise zsiilti,že nzelážeí na tom v aokm prdoaí sú psíenmá v sovle,hanlve aby pvré a pseolndé bloo na srpváonm meitse.pečro?perožte ľduksý moozk nčetía kždaé psíenmo smasoatňte,ale sovlo ako cleé.

Prvé slovo tejto kampane je “zober” a posledné “drogy”.
Čo keď práve toto je cieľom tej kampane?

ako nerobiť antireklamu?

Myslím si, že by stačilo ich len nazvať “omamné prostriedky” a “kontraefekt” už nebude taký.

“Omamný prostriedok”, hoci je to významovo to isté, znie úplne inak: zdôraznením slova “omámiť” zároveň dodávame informáciu, že vďaka nim sa stráca kontrola nad sebou samým a to už zrejme nie je až také lákavé. Ako nové a pre niekoho doteraz účinkami neznáme slovo “droga”. Nové a nepoznané totižto láka najviac. Známe a opovrhované pre zmenu najmenej.

Ovšem “zober loptu, nie omamné prostriedky” by určite tak nezaujalo. Slovu “droga” sa zrejme nedalo vyhnúť. No aspoň býva písané menej kontrasným písmom (teda nie je to to najpodstatnejšie čo na billboardoch vidno). Zrejme si tento problém uvedomujú aj oni.

Gancovina: Offtopic v offtopic téme (foťáky) (Ukáž / Skry)

Majster alkohol (citáty z knihy)

Kým som si neprečítal knihu “Majster alkohol”, za drogu som ho nepovažoval.
No po jej prečítaní som zmenil názor. Alkohol je naozajstný majster! A je to droga. Ovšem, s pomalším nástupom závislosti.

Hrdina knihy (keďže je to životopis, tak Jack London) sa nestal závislákom hneď; vyvíjalo sa to u neho postupne a trvalo to (na moje prekvapenie) veľmi dlho. Z 209 stranovej knihy až do strnay 180 tvrdil že závislý nie je, hoci je celá kniha o jeho skúsenostiach s alkoholom.
(podľa wiki sa otrávil morfiom vo veku 40 rokov)

účinky

Účinky alkoholu sú zrejme podobné ako majú “klasické drogy”: dodáva sebavedomie a odvahu, energiu, dokáže uľaviť od bolesti, zlepšuje náladu, dá sa využiť aj jeho utlmujúce účinky (zaspávanie), …

Čistý alkohol obsahuje viac energie ako cukry. Píše sa o tom aj v knihe:

“Sila, ktorú dodáva Majster Alkohol, nie je výmysel. Je to naozajstná sila. Pochádza však zo samotného zdroja sily a napokon za ňu treba zaplatiť aj s úrokmi. Ale ako má vyčerpaný človek myslieť tak ďaleko dopredu? Tento očividne zázračný prílev sily prijíma podľa jej vonkajšej hodnoty. A nejeden prepracovaný obchodník, odborník, ale aj na smrť unavený obyčajný robotník doplatil na tento omyl, lebo sa s Majstrom Alkoholom musel vydať na cestu vedúcu k smrti. “

Vysvetľuje alkoholický “bludný kruh”:

“spoznal som aj, ako pijan túži po pohári neriedenej whisky, aby sa postavil na nohy. (Och, Majster Alkohol je úžasný travič. Spálený, ochabnutý a otrávený mozog aj telo naladí do pôvodnej tóniny tým istým jedom, ktorým otravu spôsobil.)”

kto je a kto nie je závislý

Väčšina ľudí sa na alkohole nestane závislým (aspoň zatiaľ si to myslím).

Aspoň ja sa toho už neobávam (hoci moja mama si určite myslí opak):

  • už viem že k závislosti mám v skutočnosti ešte veľmi ďalekú cestu
  • predsavzatia ktoré “som si preventívne nasadil” som si zvolil správne
  • po prečítaní knihy viem aj na aké ďalšie “pasce” si mám dávať pozor
  • no paradoxne: zistil som že som zrejme závislejší na iných veciach, ktoré nie sú (spoločensky) považované za problém

Čo som si dovtedy ale neuvedomil je, že z vonkajšieho pohľadu bežní ľudia (abstinenti) nemajú šancu rozlíšiť či niekto je alkoholik alebo nie je (samozrejme, ak už nie je vyslovená troska):

  • Nie každý kto pije ako alkoholik ním aj je
  • Dokonca ani ten, kto sa dokáže opiť ním byť nemusí
  • Naopak: skutočný pijan spočiatku pije s mierou

“Musím mimochodom poznamenať, že keď človek začne piť s rozumom a uvážlivo, sám prezrádza, ako ďaleko až zašiel. “

Inými slovami: vie ako má piť tak, aby sa neopil. Citujem:

“Neopíjali sme sa tak ako sa opíjanie zvyčajne chápe – netackali sme sa, nepadali sme z nôh, neotupovali sa nám zmysly. Skúsený a pravidelný pijan so silnou telesnou sústavou nikdy neklesne až tak hlboko. Pije, aby sa cítil dobre, nie viac. Dôsledne sa vyhýba následkom z prepitia a všetkým dôsledkom prílišného pitia, nespíja sa do nemoty a tak, aby stratil úctu k sebe, lebo nesmierne pitie také následky nemáva.”

ako vzniká závislosť?

V knihe je pekne napísané, ako sa postupne môže vyvíjať závislosť.

Bolo pre mňa zaujímavé sledovať koľko možných dôvodov existuje len na začatie pitia, ako všelijako sa alkohol môže prejavovať a na čo všetko môže mať vplyv.

Napríklad to že závislosť nezačína samotným pitím, dokonca ani tým nadpriemerným. Skutočné problémy nastanú až omnoho neskôr, keď si závislák myslí, že vie kde sú jeho hranice a má všetko pod kontrolou.

Alkohol najľahšie ovládne ľudí v problémoch, no hoci hrdina tej knihy zažil aj zlé aj dobré časy, paradoxne závislosť sa u neho vyvinula až práve v tých dobrých časoch.

{po príjemnom dni s manželkou}
“Cítil som sa tak dobre, že nejakým spôsobom, nevedeno ako, narástla vo mne nenásytná túžba cítiť sa ešte lepšie. Bol som taký šťastný, že sami zachcelo vyletieť so svojím šťastím ešte do vyšších výšin. A vedel som ako. Desaťťisíc stretnutí s Majstrom Alkoholom ma to naučilo. Nikoľkokrát som vyšiel z kuchyne za fľaškou s koktailom a zakaždým z nej ubudol jeden chlapský dúšok. Výsledok bol nádherný. Nemal som v hlave, nebol som pripitý; alkohol ma rozohrial, žiaril som, moje šťastie kvitlo.”

A kto zažije dobré časy, určite by ich rád zopakoval:

“Človek na taký zážitok nezabúda a vo svojej ľudskej hlúposti si nevie uvedomiť, že niet nezmeniteľného zákona, ktorý ustanovuje, že tie isté veci majú tie isté následky. Niet ho, inak by tisícka faka ópia privolala takú istú rozkoš ako prvá, inak by jediný koktail namiesto mnohých rozpálil po roku plnom koktailov rovnakú vnútornú žiaru.”

Postupne preto začne zvyšovať dávky:

“Môj program mi kázal, aby som ráno nepil; po prvý raz som sa napil až keď som napísal tisíc slov. Potom, až do obeda, nasledovalo toľko pohárov, koľko som potreboval na dobrú náladu. Hodinku pred večerou som opäť potreboval rozprúdiť krv. Nikto ma nikdy nevidel opitého, jednoducho preto, že som sa nikdy neopil. Avšak náladu som si robieval dvakrát za deň; keby všetok alkohol, čo som za deň skonzumoval vypil človek, nezvyknutý na pitie, neudržal by sa na nohách. “

Až sa mu to vymkne z rúk:

“Kedysi som spával vynikajúco, no postupne som už nespal tak dobre. Ak som sa náhodou prebudil, čítal som – čítanie ma opäť uspalo. Neskôr mi ani to nepomáhalo. Čítal som do druhej alebo do tretej po polnoci a bol som rovnako čulý ako predtým, kým som nezistil, že pohárik ma uspí dôkladnejšie. Niekedy som potreboval dva alebo tri poháriky.”

A začne porušovať svoje dovtedajšie predsavzatia a vymyslí si iné:

“Kým som bdel, nebolo chvíle, že by som nebol zatúžil po alkohole. Začal som si vyberať zálohu na svojich každodenných tisíc slov. Pil som už po piatich stovkách slov. Netrvalo dlho a aj svoju tisícovku som otváral pohárikom.
Veľmi dobre som si uvedomoval vážnosť situácie. Vymyslel som si nové pravidlá. Rezolútne sa budem vyhýbať pitiu, kým neskončím s robotou. Nastali však nové a ešte diabolskejšie komplikácie. Ak som sa nenapil, práca sa mi vzpierala pod rukami. Jednoducho nebolo možné s ňou pohnúť. Musel som sa napiť, aby som čosi mohol vôbec urobiť. Začal som sa vzpierať. Napokon ma pochytila nekonečná žiadostivosť po alkohole a celkom ma premohla.
Mohol som sedieť za stolom a hrať sa z podložkou a perom, ale slová odmietali plynúť. Môj mozog sa odmietal formovať myšlienkami, pretože bol ustavične zaujatý myšlienkou, že na druhom konci izby číha v skrini Majster Alkohol. Keď som sa celý zúfalý napil, môj mozog sa okamžite uvoľnil a začal chrliť každodennú tisícku slov. “

V závere už popisuje stavy, ktoré dokáže pochopiť zrejme už len alkoholik. Nazval ich “Biela logika”.

V súvislosti s “bielou logikou”, odporúčam pozrieť dva diely South-Park-u (séria 15): diel 7 (You’re-Getting-Old) a jeho pokračovanie diel 8 (Ass-Burgers). Pozn: len pre silné nátury.

Gamblerstvo – vysvetlenie závislostí podľa South Park – u

Doteraz som medzi závislosti nezaradil gamblerstvo. Práve nemu sa venuje 6-ty diel 18-tej série South-Park-u “Freemium Isn’t Free”. Ide v nej o “hru zadarmo” od Teranca a Filipa (T&F), v ktorej sa pokračuje nákupom kanadskej meny za reálne peniaze (mikroplatby). Hra teda nie je zadarmo, voči čomu T&F protestujú. Pri tejto príležitosti je im vysvetlený celý princíp ako sa dnes vytĺkajú prachy zo závislákov:

  • ponúknuť najprv niečo zadarmo
  • musí to byť také nudné, aby sa oplatilo zaplatiť za pokračovanie
  • neustále sa pripomínať (otravovať notifikáciami)
  • a keď prvá vlna záujmu opadne, ponúknuť znova niečo zadarmo
  • takto závisláci aj za 40-centovú hru zaplatia 200 dolárov
    (medičasom je názorne ukázané ako sú na dílerstvo zneužívaný závisláci, potrebujúci peniaze na splatenie dlhov ktoré spôsobila ich závislosť)

Keď sa aj proti tomuto ohradia, tak im je navrhnuté, že sa časť zisku investuje do osvety o závislostiach, podobne ako to robí alkoholový priemysel v prípade kamapne “pite opatrne”:

Gancovina: ako nám vnucujú alkohol (Ukáž / Skry)

Medzičasom sa Stan stane závislým na tejto hre, hoci si naplno uvedomuje že je to hlúposť.
Zo Zúfalstva sa obráti na “vyššiu moc”, čím vyvolá diabla a ten mu zrozumiteľne vysvetlí ako fungujú závislosti:

  • {Stan, modlí sa} Nevím, jestli posloucháš, ale asi mám v sobe něco, co nedokážu ovládat. Něco temného. Prosím, pomoz mi ukázat cestu.
  • {Satan} Za jakým účelem jsi vyvolal prince pokušení?
  • Do prdele. Mám démony závislostí a nerozumím jim.
  • Nechej mě tedy objasnit ti temnoty lidské duše. Takže máš dopamin, jasně?
    Je to chemikálie, která se vypustí do mozku při každém požitku. Při jedení, sexu. Je to přirozené. Mají to králíci, ryby a tak. Potřebují dopamin, aby měli chuť ke konzumaci a reprodukci.
  • Tak jo.
  • Ale protože lidé dospěli a teď mají ke všemu snadný přístup, je pro ne jednoduché to přehánět a mít problémy s dopaminem. Není to žádná velká věda.
  • Takže to není nic duchovního?
  • Kurva ne. Je to podobné jako cukrovka. Jíš pořád špatně a chemikálie se vypouští ze tvých jater. Jíš i lepek a tak. A skončí to chemickou nerovnováhou z jater. A najednou jsi už navždy cukrovkář. Když začneš něco nadužívat, dojde k zasrání dopaminem a máš to do konce života.
  • Co to znamená? Můžu se stát závislým na čemkoliv, takže si nic neužiju?
  • Jo, tak nějak to bude.
  • Závislí o mne říkali, že plním úlohu.
  • A kdo kurva neplní úlohu, co? Co to je za kravinu? Můžeme si popovídat o genetice .. Takže geny tvého táty zapřičinily, že budeš mít nejspíše problémy s regulací dopaminu, a proto by ses mel vyhýbat návykovým věcem. Takže už tomu rozumíme, šampióne?
  • Nejspíš jo. A proc firmy vyrábí tolik návykových věcí?
  • Dělají to všichni a je to můj úděl. Musím je uvést v pokušení, aby měli svobodnou vůli a tak. Každý má své ospravedlnění a myslí, že jeho neřest nevadí.

Stan nie je jediný závislák v rodine: jeho otec je závislý na alkohole (no nepriznáva si to), dedko na herných automatoch. Odporúčam si pozrieť celú časť.

Káva

Je káva droga?

Oficiálne sa tak neberie, ale podľa tej knihy som na ceste stať sa na nej závislý:

  • začal som ju v práci piť pravidelne – najprv jednu kávu denne
  • časom som zvýšil dávku – jednu pred obedom a druhú po obede

Ešte som ale len na úplnom začiatku závislosti: ráno ešte dokážem fungovať aj bez nej 🙂

Fajčenie

Fajčenie je pre mňa záhadou: prečo to vlastne fajčiari robia?

Na výške som sa chcel naučiť fajčiť, no nepodarilo sa mi to. Nezachutilo mi to, nemalo to na mňa žiadne pozitívne účinky.
Vraj dáke dobré účinky má aj Nikotín, no ešte som neprišiel na to ktoré to sú (a ako ich preveriť).

Zatiaľ jediným pozitívom fajčenia je to, že treba odísť z miestnosti a vtedy sa zvyčajne dá pokecať si s inými. Práve ten “kontakt s inými” bol podľa citovanej knihy jedným z dôvodov, prečo sa u niekoho môže rozvinúť závislosť.

Sex

Vrátim sa ešte k spomínanej dvojici z vlaku. Pokecali sme ešte aj o iných “drogách”.
Z 22-ročnej dievčiny vypadlo, že pre ňu je drogou sex.

Môže byť sex drogou?
Na to som zo srandy povedal že síce áno, ale má výhodu v tom, že sa ňou nedá predávkovať.

Spirulína

Napadlo ma aj: je spirulína ako droga tým, že sa od nej môžem stať závislý?

Určite to nie je zlá vec: obsahuje vitamíny (dokonca aj B12), vlákninu, antioxidanty .. skrátka je to “superfood”.
Okamžitý účinok som na sebe nepozoroval, no všimol som si že počas doby kým som ju bral som nebol chorý a v podstate mi bolo po zdravotnej stránke fajn. Možno za to môžu aj iné moje zásady (napríklad nepiť tesne po jedle ani si nezapíjať počas jedla, radšej sa napiť pred jedlom), každopádne neškodilo mi to. No všimol som si že keď som si ju nedal, tak ma v ten deň trochu bolela hlava (až tak moc som to netestoval, možno to fakt bol len chvíľkový pocit).

No niekde som čítal že po určitom cykle (napríklad 2 mesiace) ju treba na mesiac vynechať.
Zrejme si telo na pravidelný prísun vitamínov dokáže navyknúť a bez nich po čase nemusí správne fungovať.

Teda že sa dá stať sa závislým aj na niečom, čo nemá zjavné účinky.

Lieky od bolesti

Keď som bol asi pred 10 rokmi v nemocnici po operácii nosnej prepážky, bolelo to. Samozrejme niekedy viac, niekedy menej.

V prípade väčších bolestí som si mohol zobrať tabletku od bolesti, čím sa táto stala už zmesiteľnejšou. No chalanovi čo tam bol tiež to zrejme nestačilo (asi nechcel cítiť žiadnu bolesť). Pýtal si tabletku od bolesti častejšie a keď ju po čase už nedostával, začal byť strašne mrzutý, plakal .. nadával. No už mu sestričky odmietali dávať viac tabletiek, aby sa nestal závislým (no zrejme už bolo neskoro). Skrátka, stal sa z neho závislák a ja som v priamom prenose videl ako sa z neho ten závislák stal.

Odvtedy som si povedal že nikdy nechcem byť závislákom; radšej trošku bolesti pretrpím.

čosi viac o oblbovákoch

Nemám žiadne námietky pri použití oblbovákov v akútnej fáze (napríklad po operácii/úraze).

No pri chronickej (dlhodobej) bolesti treba riešiť príčinu bolesti, nie bolesť samotnú.
Dočasným odstránením bolesti sa telo prestane vyhýbať príčine bolesti a vo výsledku sa skutočné poškodenie (a z toho odpovedajúca bolesť) len zväčší.

Lieky od bolesti teda neliečia bolesť:

  • bolesť nie je choroba – je to len indikátor niečoho čo nie je v normálnom stave
  • oblbováky bolesť len odďaľujú – po doznení ich účinku sa bolesť vráti (a silnejšia)
  • liečenie by malo zlepšovať stav – no stav sa v skutočnosti zhoršuje

Reklamy na liečenie bolesti by sa teda mali zakázať.

Typickou chronickou bolesťou sú problémy s chrbtom. Jeden doktor mi raz povedal:

“Každého bolí chrbát”

Všimol som si že na toto dokáže zabrať aj obyčajný ibalgin. No mám sa dopovať liekmi?
Síce by som sa stal závislákom, zničil by som si pečeň (a tým pádom celé telo), ale chrbát by ma nebolel (aspoň spočiatku, kým by tabletky zaberali). Nie: radšej si zacvičím.

Radšej zoberiem loptu ako drogy (v mojom prípade pingpongovú loptičku).

Záver

Skorocel kopijopvitý - návod na prípravu

Skorocel kopijopvitý – návod

Čo sú to vlastne drogy?
Som rád že to neviem…

V niektorých významoch to nie je nič zlého, bežne sa používa vo význame “liek”.
Takmer u každých byliniek býva v návode napísané:
“zalejeme lyžičku drogy dvomi dcl vriacej vody”

No napríklad moji rodičia si isto myslia že sú to len chemikálie ktoré sa šňupú alebo pichajú do žíl. Skrátka že je to niečo čo z ľudí robí trosky.

Ak si odmyslíme bylinky, zrejme je to všetko to čo nám (aj zdanlivo) pomáha a môžme sa na tom stať závislým.
Existujú teda rôzne “drogy” a odlišujú sa napríklad rýchlosťou účinku a dobou za ako dlho sa na nich vybuduje závislosť.
Skrátka drogou sa môže stať hocičo. Je lepšie si s nimi nezačínať (a nielen pre niekoho kto sa nevie ovládať).

Myslím si že už viem ako sa nestať závislákom: stačí nespraviť si z toho pravidelnú rutinu, ak áno, tak treba raz za čas nepravidelne prestať. Ale čo je hlavné: nikdy nezvyšovať dávky.

 

História článku:

2.5.2014: kúpil som si knihu “Majster alkohol” (z recesie som ju chcel dať otcovi)
14.6.2014:
dopoznámkovaná kniha “Majster alkohol”: poznamky.z.knih.Majster.alkohol.txt
6.7.2014:
 pripravený článok poznamky.South-Park-S18E06.Freemium.Isnt.Free.srt.txt
8.7.2014: pripravený prezentačný obrázok
25.10.2014: vymyslená sekcia “Nefoťáky”, kde by som tento článok mohol dať
1.11.2014: konečne som ho začal pripravovať na Gancovkách
15.11.2014: doplnená kapitola Gamblerstvo – vysvetlenie závislostí podľa South Park – u
5.11.2016: do kapitoly “Súvisiace” pridaný odkaz na video, opravených pár preklepov

Súvisiace:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *