List: ilustračný obrázok

List Jurajovi

Po dlhej dobe som si spomenul na tento článok a myslím si že sa tu hodí:

    Drahý pán Johnston,

Ďakujem vám za vašu odpoveď, kde mi chcete pomôcť vybrať si ten správny Nikon. Ale vaše doporučenie sa mi zdá absurdné a mimoriadne čudné, na to že by ste mali byť expert. Tak poprvé, dať 2540$ za D700 je príliš veľa na môj rozpočet – spomínal som vám že chcem investovať len 400$ – zdá sa mi to prehnané pre začínajúceho fotografa; aj vaše odporúčanie že si mám kúpiť sklá 35 mm ƒ/2 a 85mm ƒ/1.8 je divné. Majú tie sklá vôbec zoom? Všetci moji kamoši používajú zoomové sklá, iné sa ani nedajú kúpiť v blízkych obchoďákoch. Som trošku zmätený z vašej odpovede.

s pozdravom,
Juraj

Odpoveď (anglicky):

Gancov dodatok

Ako vidíte, na otázku “akú zrkadlovku do 500 euro si mám kúpiť” (a podobné) sa dá odpovedať (poradiť) rôzne. Odpoveď vôbec nemusí spĺňať všetky pôvodné kritériá: nemusí to byť do určenej sumy a dokonca to nemusí byť ani zrkadlovka.
A hoci to na prvý pohľad nevypadá, môže aj to byť to najlepšie riešenie.

Netreba sa zo začiatku obmedzovať len cenou (napríklad foťákmi z bazáru), lebo kúpou DILC sa totižto kupuje systém. Nákupy častokrát nekončia, zvyčajne ešte len začínajú.

Je to teda podobné ako by ste sa spýtali: aký mobil za korunu si odtiaľto mám vybrať?
Nečudujte sa teda ak vám vtedy niekto odpovie že je lepšie priplatiť si za iný model a navyše od úplne iného operátora.

Čo to vlastne … ?

Je nutné splniť do bodky všetky požiadavky? Doporučiť to čo by sme si najradšej kúpili sami? Pri určitých kombináciách sa to častokrát ani nedá. No niekedy stačí čítať medzi riadkami:

.. já klidně takovému, co shání foťák, doporučím kompakt. On každý napíše, že chce fotit krajinu, architekturu a portréty, a v podstatě je to jen vznešenější název rodinné fotky.
Krajina (kde jsme byli o vekendu), architektura (místní kostelík a hospoda kde jsme si dali smažák) a portrét (manželka s robátkem, jak ocucává tatarku s hranolků). Kdyby to měl dělat jak předpokládáš, tak by těch patnáct, kolik na to má, byla směšná suma. Napiš mu, že jen polarizák (neví co to je) stojí tři tisíce……. 🙂

Odkaz pre diskutujúcich na digiarene

Keď si niekto pýta zrkadlovku, je častokrát normálne odporučiť mu AJ bezzrkadlovku.
(ako jednu z možných alternatív, nie preto že by to bolo jediné definitívne riešenie)

Treba si totižto uvedomiť, že každý máme iný “slovník”: keď niekto napíše “zrkadlovka”, nemusí to znamenať to isté ako to, čo pod tým slovom rozumejú ostatní. Napríklad v diskusii digitalna zrkadlovka do 200e bol za ňu považovaný ultrazoom BenQ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *