Palestínsko – Izraelské porovnanie

Straty Izraelu podľa mainstreamu:

“podľa izraelských zdrojov zahynulo viac ako 1400 ľudí a viac ako 220 ľudí bolo zajatých”

Straty Palestíny podľa článku z Pravdy:

“Podľa utorňajších údajov zdravotníckych úradov v Gaze, ktoré sú pod kontrolou Hamasu, bol 18. deň vojny zatiaľ pre Palestínčanov najkrvavejší. Za 24 hodín ich zahynulo 704. Celková bilancia obetí sa tak na palestínskej strane vyšplhala na 5 791 vrátane 704 zabitých detí.”

Ako tak na to teraz pozerám, číslo “704” pri počte detí je určite preklep, keďže toto číslo je rovnaké ako počet obetí za deň, pomer detí je neprimeraný a čísla z UNICEF sú iné:

„Za posledných 18 dní bolo pásmo Gazy svedkom zničujúcej obete na svojich deťoch, pričom 2360 údajne zahynulo a 5364 bolo zranených pri prebiehajúcich útokoch,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zaujímavé je nielen porovnanie čísiel, ale aj správ:

  • správy o medializovaných masakroch sú nielenže rozdielne
    • ale podobne ako na Ukrajine, začali sa aj objavovať hoaxy (hlavne z jednej strany)
  • správy z pásma Gazy sú úplne iné ako správy z Izraela, alebo ostatného sveta:
    • z Gazy sú správy o katastrofách a sú plné obrázkov a videí
    • v celom svete sa ľudia zastávajú Palestínčanov a zúčastňujú sa protestov
    • z Izraelu pre zmenu idú skôr obvinenia na konkrétnych ľudí a zjavné hoaxy

Poďme na to:

Prvá zmienka o konflikte

Správa z portálu SME (7.10.2023 21:20):

“Pri útoku zomrelo najmenej 700 Izraelčanov a 2 243 je zranených”
“Odvetné útoky izraelskej armády v Pásme Gazy si vyžiadali najmenej 413 životov, zranených tam je viac ako 2 300”

Podľa správ z prvého dňa, Izraelčania sa hneď v prvý deň pomstili podľa vzorca “oko za oko, zub za zub”. Čo je ale zaujímavejšie, odvtedy už chodia správy len o škodách z pásma Gazy: . Z Izraela také zábery ale neprichádzajú, ani žiaden iný dôkaz, že tam nejaká agresia prebieha.

Izraelčania sa teda za agresiu Hamasu “pomstili” hneď v prvý deň.
Odvtedy sú prakticky agresormi hlavne oni!


Porovnanie prezentovaných dôkazov

Z pásma Gazy na hodinovej báze pribúdajú zábery výbuchov, zničených budov, videá záchranárov, krvavých obetí, atď.

ruiny Pásmo Gaza – Gaza Strip po raketových úderoch Izraela

Sú zbombardované dokonca aj mešity:

Pásmo Gaza, Gaza Strip - Po izraelských raketových úderoch mešita v Gaze (8.10.2023)
Pásmo Gaza, Gaza Strip – Po izraelských raketových úderoch mešita v Gaze (8.10.2023)

Nie je raketový útok ako raketový útok

Záber z článku Umierajú ľudia v Gaze kvôli plynu?

Náhodný výbuch v pásme Gaza (27.10.2023)
Výbuch v pásme Gaza (25.10.2023)

Na druhej strane, viem len o jedinom zábere raketového útoku v Tel Avive: budova stojí celá, zasiahnuté boli len 2 byty a strecha.

Následky raketového útoku na obytnú budovu v Tel Avive (27.10.2023) - záber z videa
Následky raketového útoku na obytnú budovu v Tel Avive (27.10.2023) – záber z videa


Masaker v dedine Kfar Aza

V článku Generálmajor Veruv: Toto nie je vojna, toto je masaker. Hamas v dedine Kfar Aza zabil 70 civilistov (10.10.2023 15:35) je text:

Izraelská armáda dnes vpustila zahraničnú tlač do kibucu Kfar Aza, kde podľa spravodajského webu The Times of Israel Hamás v sobotu zavraždil 70 izraelských civilistov. Generálmajor Itai Veruv novinárom povedal, že tam došlo k masakru, aký nikdy nevidel.

Na rozdiel od fotiek rozmlátených domov, zranených ľudí a lekárov či záchranárov, z Gazy boli ku tomuto článku pripojené len fotky vojakov s čiernymi vrecami ležiacimi na zemi. Nič, čo by nasvedčovalo textu z článku.

O pár dní sa už v článku Izraelská Buča? Ruskí propagandisti spochybňujú masaker v kibuci (12.10.2023 18:41) objavili pochybnosti, podobne ako pri správach z Ukrajiny:

Ruské médiá označili správy o zverstvách teroristov Hamasu, ktorí podľa svedkov barbarsky vraždili nielen ženy a starcov, ale aj deti, za “falošné”. Masaker v kibuci Kfar Aza neďaleko Gazy prirovnala celoštátna televízia NTV i denník Komsomolskaja pravda, obľúbené noviny šéfa Kremľa, k “zinscenovaným” vraždám civilistov v ukrajinskej Buči.

Dôkazy sa nedostavili ani po ďalších dňoch. Citujem článok Ako to bolo s bábätkami so sťatými hlavami v izraelskom kibuci a čo znamená hľadať pravdu (16.10.2023 o 18:54):

Odrezanie hláv bábätkám v izraelskom kibuci Kfar Aza stále nevie potvrdiť izraelská vláda ani izraelská armáda. Novinárka CNN sa už za reprodukovanie tohto príbehu ospravedlnila. Médiám to opäť pripomenulo, že aktivizmus v spravodajstve sa nevypláca.


Zbombardovaná nemocnica v Gaze

Správa zo 17. 10. 2023 20:23:

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze boli pri izraelskom útoku na baptistickú nemocnicu al Ahli Arab v meste Gaza zabité stovky ľudí. Palestínsky prezident vyhlásil trojdňový smútok za obeťami útoku na nemocnicu v pásme Gazy.

Správa zo 17. 10. 2023 20:28:

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze bolo v dôsledku izraelského útoku zabitých viac ako 500 ľudí a asi 600 zranených.

Na rozdiel od predchádzajúceho masakru, tento nikto neposchybňoval. Ani počet obetí.
Izraelci ale tvrdili, že “výbuch v nemocnici v Gaze s 500+ obeťami zapríčinila raketa Hamásu alebo Islamského džihádu” (čo mi pripomenulo správy z Ukrajinu, keď Ukrajinci strieľali na jadrovú elektráreň, obviňovali z toho Rusov, ktorí ju ovládali ).

Neskôr experti vysvetlili, prečo to nemohli byť Palestínčania a akú muníciu Izraelci použili. Napr. v článku Nemocnici v Gaze opravdu bombardoval Izrael. Areál al-Ahli zjevně zasáhla izraelská vzdušná bomba Air burst. Stovky Palestinců rozdrceny a spáleny ohnivou koulí


Predčasné zhrnutie

Ako vidno zo samotných čísiel, obete na strane Palestíny sú omnoho vyššie ako tie z Izraela. A to ešte si treba uvedomiť, že množstvo obetí nie je započítaných, lebo sú ešte stále zasypaní troskami. U čísiel z Izraelu je zase opačný problém: sú vôbec reálne? Nie sú “umelo nafúknuté” len preto, aby boli s tými Palestínskymi aspoň trošku porovnateľné?

Ešte väčší rozdiel je medzi zábermi a videami z Izraela a z Palestíny.
Tie z Izraela vyzerajú “lacno”. Ani veľký filmový štáb by na ne nebolo treba.
No zábery z Palestíny sa ofejkovať proste nedajú. Zničené budovy vidno dokonca aj na satelitných snímkach. Zábery zachraňovania spod trosiek boli podobné ako pri nedávnom zemetrasení v Turecku a Sýrii. Izrael vypol pásme Gaza elektrinu, vodu a pohonné hmoty. A bráni humanitárnej pomoci. Teda žiadne pochybnosti o genocíde.

Proste veľa vecí tu nesedí. Straty sú neporovnateľné. Počty obetí na Izraelskej strane neodpovedajú mediálnym dôkazom. Aj keď Izraelci tvrdia o tom, že Hammás na nich vystrelil 5000 rakiet, výsledky tohto bombardovania akosi nevidno. Aj prvotný útok vyzerá divne. Ľudia si na internetoch vymýšľajú konšpiračné teórie a každá je pravdepodobnejšia ako masmédiálne správy. Vyzerá to skôr ako “útok pod falošnou vlajkou”, ako keby ich izraelská armáda pustila naschvál, alebo ako keby “útok Hamasu” bol len nejaký v štúdiu natočený hoax. Ako vyfabulovaná zámienka na vybombardovanie pásma Gazy. Na genocídu Palestíncov.

V každom prípade, aj keby ten útok Hamasu bol naozaj taký, ako ho opísali masmédiá, aj tak reakcia Izraelskej armády je neprimeraná (je to vojnový zločin) a treba ju odsúdiť.
A či treba odsúdiť aj Hammás? Možno áno. Ale za čo konkrétne? Odrezávanie hláv detí bol zjavný hoax (ani logiku to nedáva: prečo by niekto “hladil hada bosou nohou”?Samozrejme, ak by to nebol “agent provokatér” Izraelu). Izrael v porovnaní s Gazou nevyzerá byť vôbec poškodený. A to už nehovorím o naratíve, že “keď ich Izrael 75 rokov okupuje a šikanuje, tak majú právo sa brániť!”. Tak za čo by sme ho mali súdiť?


TODO: ešte tu chcem napísať:

  • správy z ktorých som vychádzal pri infografike
  • aktualizácia čísiel o ďalšie 3 dni neskôr => palestínske obete stúpli o 38%
  • ako bol zbombardovaný tretí najstarší chrám => bombardujú nielen mešity, ale aj kresťanské kostoly
  • ako Izrael vymazal Grétu Thunbergovú z médií, keďže sa zastala Palestíny
  • ako Izrael vyhlásil 80-ročnú židovku, ktorú Hamas prepustil za nepriateľa štátu, lebo povedala že sa ku nim správali ako ku seberovným (že jej dávali rovnakú stravu ako mali strážcovia)viď nižšie (24.10 + 25.10.2023)
  • ako Izraelský zástupca vyzval Generálneho tajomníka na odstúpenie, keďže sa tento kriticky vyjadril o Izraeli
  • porovnanie správy o bombardovaní nemocnice na Ukrajine a v pásme Gaza
  • fotky z Gazy (aj satelitné snímy) vs fotky z Izraela
  • bleskovky, ktoré ma zaujali:
    • že Izrael zhodil za 10 dní 10000 bômb
    • že Izrael odstavil pásmu Gaza vodu, elektrinu a bráni aj humanitárnej pomoci
      (podobne ako Ukrajina odstavila vodu pre Krym)
    • že si politici na návšteve Izraela ľahli pri siréne na letisko
      .. no v pozadí bolo vidno, že do iného lietadla ľudia bez obáv nastupujú
    • atď.

Rôzne správy čo ma zaujali

správa z 11. 10. 2023 9:42

Videozáznam štyroch vzdávajúcich sa palestínskych vojakov, ktorých izraelské bezpečnostné sily zastrelili do chrbta a následne k neozbrojeným mŕtvolám nastražili samopal.
V čase pokusu o kapituláciu Palestínčania nemajú pri sebe zbrane, no na fotografiách po streľbe sa každý zázračne objaví so samopalom v rukách.
Video zverejnil oficiálny mediálny zdroj izraelskej armády.

správa z 24. 10. 2023 19:44

Staršia izraelská žena, ktorú Hamas nedávno prepustil, uvádza, že palestínci sa starali o svojich väzňov udržiavaním čistoty a poskytovaním rovnakého jedla väzňom ako jedli strážcovia.

správa z 25. 10. 2023 15:30

🇮🇱Izraelku, která byla propuštěna ze zajetí Hamásu, byla obviněna z poškozování zájmu Izraele, píše Haaretz.
Podle publikace byli izraelští představitelé pobouřeni jejími slovy o tom, že Palestinci s rukojmími zacházeli dobře a poskytovali jim lékařskou péči.
Jeden ze zdrojů uvedl: „Lifshitzové a její rodině by měli dát jasně najevo, že „zprávy v tomto duchu slouží nepříteli“.

správa z 26. 11. 2023 6:53


Netanjahu nariadil izraelskej spravodajskej službe, aby sabotovala študentské skupiny v USA bojujúce za práva Palestínčanov
Izraelských špiónov zachytila ​​skrytá kamera pri práci cez AIPAC a koalíciu Israel on Campus Coalition
FBI neurobila nič, aby to zastavila
~ Max Blumenthal


Dodatok 30.12.2021: Izraelské obete spôsobili hlavne Izraelci

Po mesiaci sa objavilo viac informácií o tom, čo sa vlastne stalo 7.10.2023:

  • v skutočnosti bolo Izraelských obetí menej, lebo medzi nimi boli aj útočníci Hamasu
  • no a väčšinu Izraelských obetí spôsobila Izraelská armáda, nie Hammas
    • keďže armáda nerozlišovala medzi civilistami a teroristami
    • plus: majú “smernicu Hannibal” (zastreliť aj vlastných, aby sa nestali rukojemníkmi)

7.október: Deň hanby izraelskej armády a vlády (21. 11. 2023 19:00)

Najúspešnejší vojenský nálet tohto storočia: 7. októbra útok Hamasu na Izrael
Autor: Scott Ritter
Izrael charakterizoval útok Hamasu na rôzne izraelské vojenské základne a militarizované osady alebo kibuce, ktoré ako celok tvorili dôležitú súčasť bariérového systému Gazy, ako masívny teroristický čin, prirovnávajúc ho k 11. septembru 2001 a teroristickým útokom proti Spojeným štátom.
Izrael podporuje túto charakteristiku tým, že uvádza počet zabitých osôb (asi 1 200, revíziu smerom nadol vydal Izrael po tom, čo si uvedomil, že 200 mŕtvych boli palestínski bojovníci) a podrobne uvádza širokú škálu zverstiev, ktoré údajne spáchal Hamas, vrátane masového znásilňovania, sťatie detí a obyčajné vraždenie neozbrojených izraelských civilistov.
Problémom izraelských tvrdení je, že sú preukázateľne nepravdivé alebo zavádzajúce. Takmer tretinu izraelských obetí tvorili vojenskí, bezpečnostný a policajní dôstojníci. Navyše sa ukazuje, že vrahom číslo jeden Izraelčanov 7. októbra nebol Hamas ani iné palestínske frakcie, ale samotná izraelská armáda. Nedávno zverejnené video ukazuje, ako izraelské helikoptéry Apache bez rozdielu strieľajú na izraelských civilistov, ktorí sa snažia utiecť zo stretnutia Supernova Sukkot, ktoré sa konalo v otvorenej púšti neďaleko kibucu Re’im, pričom piloti nedokázali rozlíšiť medzi civilistami a bojovníkmi Hamasu. Mnohé z vozidiel, ktoré izraelská vláda ukázala ako príklad prefíkanosti Hamasu, boli zničené izraelskými vrtuľníkmi Apache.

Správa z thecradle.co (20. 11. 2023 23:07)

Plukovník izraelského letectva (v zálohe) Nof Erez opísal izraelské akcie zo 7. októbra ako udalosť „masového uplatnenia smernice Hannibal“ v súvislosti s kontroverznou smernicou, ktorá nariaďuje izraelským veliteľom zabíjať vlastných vojakov, aby im zabránili dostať sa do zajatia.
V rozhovore pre Haaretz 15. novembra diskutoval plukovník Erez o reakcii izraelskej flotily útočných helikoptér Apache, keď bojovníci Hamasu infiltrovali vojenské základne a osady v snahe vziať zajatých vojakov a civilistov do Gazy.
Opisuje, ako piloti spustili paľbu na viaceré miesta pozdĺž hraničného plota, aby zabránili Hamasu vziať zajatcov so sebou, pričom zabili bojovníkov Hamasu, ale aj Izraelčanov.
Výsledkom bolo, že „smernica Hannibal bola pravdepodobne nasadená, pretože akonáhle zistíte, že izraelskí vojaci sú v situácii rukojemníkov, tak sa automaticky nasadzuje smernica Hannibal.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *