Pohľad zhora na Dom dôstojníkov vo Vinnici zničený raketovým útokom

Čo sa v skutočnosti stalo v meste Vinnycia?

História článku: 14.7.2022: zverejnenie na facebooku, 9.11.2022: na gancovkách

Nový Čas v júli napísal:

“Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko povedal, že tri ruské rakety zasiahli kancelársku budovu a poškodili okolité obytné domy. Útok spôsobil obrovský požiar, ktorý sa rozšíril na parkovisko a zapálil vozidlá, dodal.”

Ilustračná fotka z článku má popisol: “Pohľad zhora na Dom dôstojníkov vo Vinnici zničený raketovým útokom”. Vidíte na fotke nejaký požiar?

“Sú tam zranení a mŕtvi, medzi nimi aj malé dieťa,” napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. “Rusko každý deň útočí na civilistov, zabíja ukrajinské deti a mieri svoje rakety na civilné objekty… Čo je to, ak nie otvorený akt terorizmu?” pokračoval.

Je podľa vás “Dom dôstojníkov” civilný objekt?

Ruské ministerstvo obrany sa k útoku doposiaľ nevyjadrilo. Moskva však už viackrát poprela, že by pri “špeciálnej vojenskej operácii” na Ukrajine útočila na civilné ciele.

Na novinky.cz ešte doplnili:

„Jsou tu mrtví a zranění. Počet se upřesňuje,“ řekl vedoucí regionální státní správy Serhij Borzov. Další čtyři rakety byly podle něj sestřeleny protivzdušnou obranou.

Druhá strana sa vyjadrila takto:

“Útok na „Dom dôstojníkov“ vo Vinnycji sa uskutočnil v čase stretnutia nákupcov a predajcov západných zbraní. Predávajúcimi boli traja príslušníci britskej tajnej služby MI6 a jeden dôstojník francúzskej vojenskej rozviedky a kupujúci boli z Jemenu, Libanonu, Palestíny a Bahrajnu. Ukrajinu zastupovali dôstojníci Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany z okruhu Kirilla Budanova. Kupujúci prišli cez Kišiňov z Bukurešti a Varšavy, potom pozemnou cestnou dopravou s podporou oficiálnych moldavských úradov na hranicu.”

“Dve z troch riadených striel zasiahli priamo cieľ, jedna bola čiastočne zničená v extrémne nízkej výške ukrajinskou protivzdušnou obranou, pričom dopadla na centrum mesta v piatich častiach a spôsobila vedľajšie škody medzi civilným obyvateľstvom, čo bola tragédia.”

“O zostrelení rakiet pri priblížení sa k cieľu však rozhodol Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý musel predpokladať následky takéhoto rozhodnutia.”

Čo si o tomto incidente myslím ja?

  • zbombardovaná budova poukazuje na to, že bola zasiahnutá vysoko presnými raketami
  • nakoľko naokolo nevidím žiaden požiar, ani poškodené domy, tvrdenie šéfa Ukrajinskej polície považujem za hoax
  • pomenovanie “kancelárska budova” pre “dom dôstojníkov” považujem za Orwelizmus (prekrútenie významu slov)
  • navyše pred budovou vidno pomník s lietadlom, takže je zrejmé, že sa nejedná o civilný objekt
  • v článku z nového času nie je spomenuté zostrenie rakety protivzdušnou obranou (len na lnovinky.cz)
  • nebol publikovaný žiaden iný kráter => teda tvrdenie o škodách spôsobených protivzdušnou obranou považujem za pravdivé

V skratke to vidím takto: Rusi zaútočili na vojenský objekt. Keďže Ukrajinci zostrelili jednu z rakiet nad mestom, vznikli aj civilné obete.

Preskúmanie faktov vysvetľuje paradoxné ruské tvrdenie, že neútočia na civilné ciele (aj keď civilné obete existujú). Zároveň nielenže prezrádza Ukrajinskú propagandu, ale aj dôvod, prečo tie civilné obete vznikajú.

PS: Zelenského slová o útoku na civilistov nekomentujem.

Z uvedeného isto chápete, čo si o nich myslím.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *