Odkaz

Fotia foťáky rovnako? Dá sa sa to zistiť napríklad tak že pri fotení rovnakej scény na rôznych foťákoch nastavíme rovnakú clonu a citlivosť. A výsledok?

As I stated in this post, I let the cameras choose exposure so I shot in A mode. I was curious to see how each camera would expose the same scene. The X-Pro always overexposes for me and the Sony usually underexposes. The Olympus was the one that exposed just right though the Sony AWB was the best of the lot.

Zdroj:  Crazy Comparison High ISO and Exposure! Olympus OM-D E-M5 vs Fuji X-Pro 1 vs Sony NEX-7 – JPEG | STEVE HUFF PHOTOS.

Bola expozícia rovnaká?

Podľa testovacích záberov (na ISO 3200 a 6400) nastavuje každý výrobca expozíciu inak:

  • Fuji má tendenciu preexponovávať
  • Sony naopak podexponováva aj tam kde nemusí
  • expozícia Olympusu je tiež pomerne tmavá, ale keďže sa fotí nočná scéna, tak to má byť

Nie je teda ISO 3200 ako ISO 3200: pri tmavšej expozícii sa na snímač dostane menej svetla, šum tak môže byť výraznejší ako pri svetlejšej (aj u rovnakého snímača a odšumovacích algoritmoch). Porovnávať šum v takomto prípade nemá zmysel.

Ostrenie a WB

Fuji malo v tme problémy s ostrením, najlepšie zaostroval Olympus.

Najlepší WB malo Sony. Olympus totižto ponecháva teplý farebný nádych (načervenalý) spôsobený žiarovkovým osvetlením; no tento sa dá vypnúť v menu (nastavenie “Keep warm color” na “Off”) a farby sú potom realistickejšie (neviem prečo je štandardné nastavenie “On”).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *