peniaze na stole

Prečo je Nikon V1 taký lacný?

Dnes sa dá kúpiť Nikon V1 za 6999 korún českých (a bol aj lacnejší).
Istú dobu bol rovnako drahý ako jeho menší (a menej vybavený) J1.
(a keď si dobre pamätám, tak stál aj menej)

Ako je vôbec možné aby väčší foťák s hľadáčikom a lepšou výbavou nestál viac?
Dá sa to vysvetliť len tým že o neho nebol TAKMER ŽIADEN záujem.

Hoci sa v Japonsku J1 predával ako teplé rožky (bola to najpredávanejšia bezzrkadlovka roku 2012), V1 skončil na konci tabuľky top 20. O rok nato už najpredávanejším Nikonom bol J2 a V1/V2 sa do rebríčka ani nedostali (značka – neznačka, nepresvedčili).
Ale to sú Japonci. Analytici by tento neúspech isto prisudzovali tomu že V1 nie je až taký skladný ako J1. No ja si myslím že problém bol aj inde.

Ako je teda možné že sa J2 (menší/drahší) a J1 (menší/horší) predáva lepšie ako V1?

Táto otázka ma už dlhšiu dobu zaujímala a myslím si že som na to došiel:

Prečo neúspech

Nikon spravil 2 modely (zrejme po zdĺhavej analýze trhu):

  • radu “J” (bez hľadáčika) ktorú určil neskúseným ženám
    • tu mu to vyšlo: reklamy s Ashtonom Kutcherom zabrali
  • radu “V” (s hľadáčikom a manuálnou uzávierkou) pre skúsenejších
    • tu sa prepočítali: fotografom na ňom isto muselo niečo vadiť

čo im vadilo?

Problém V1

To niečo čo na ňom skúsenejším prekážalo určite nebol nedostatočný výkon senzora:

  • podľa recenzií nebol až taký nedostatočný (hoci konkurencia už bola ďalej)
  • nepamätám si diskusiu/recenziu v ktorej by za to bol kritizovaný

(zrejme kvôli tomu že má menšie rozmery, tak sa predpokladá že bude mať aj nižšiu kvalitu, alebo sa to dá prepáčiť)

Asi najvýraznejší problém bol prepieraný na svetových diskusiách jeho majiteľmi (a sťažovalo sa naň aj zopár diskutérov u nás). No mnohí na to už zabudli, alebo si mysleli že ich to trápiť nebude. Citujem z dpreview diskusie:

Anyone who buys a camera knowing that this issue exists and then complains about it is a whiner. Anyone buying the camera and not knowing about the issue clearly hasn’t done even the most basic product research.
We bought our two V1 in the first week they were released, this issue that the OP raised was highlighted in the first week of release and has been done to death on these forums ever since.

V preklade: ten kto si kúpi V1 s vedomím tohto problému a potom si na to sťažuje je .. (nechcem napísať to urážlivé slovo a výstižnejšie ma nenapadá). Ten kto tento problém nepozná, nevie narábať s internetom: veď sa o tom vášnivo diskutovalo už od prvého týždňa po vydaní…

Možno vám to bude znieť ako trápnosť, ale tým problémom bol nevypnuteľný náhľad výsledného záberu. Táto “drobnosť” totižto fotografa zbytočne zdržuje a ten potom z fotenia nemá dobrý pocit.

Ako to asi v praxi vyzerá je možné vidieť na tomto videu, kde sa porovnáva LiveView vychytanej bezzrkadlovky s inou (nevyladenou) implementáciou:

Hoci to video vzniklo na demonštrovanie pomalšieho zaostrovania fázových senzorov, pekne tam vidno ako foťák dokáže zdržovať aj iným spôsobom (čakaním na výsledný záber).

Podobný problém (ako V1) má aj J1. Ale keďže je určený hlavne tím ktorí prechádzajú z kompaktu alebo mobilu, nevadí im to (nevedia že sa to dá aj inak).

Pre niekoho kto prechádza zo zrkadlovky to ale problém je! A zásadný!!! Nikdy s ním nebude spokojný, skôr naopak: dokáže mu to znechutiť bezzrkadlovky ako celok (ak nevyskúša bezzrkadlovky iných výrobcov).

Tolerovať nedokonalosť sa totižto dá len v prípade že neexistuje lepšia možnosť, alebo že existuje iná dobrá vlastnosť ktorá ju prevýši. U V1 je tou vlastnosťou zrejme cena. No ja už by som ani ju netoleroval: už dávno sa neriadim heslom “zadarmo nech aj črevá roztrhá”.
(radšej si priplatím za to čo naozaj chcem, ako by som si mal kúpiť niečo čo nechcem, len kvôli nižšej cene)

Ako vidíte, ani Nikon sa nevyhol “pôrodným problémom”. Podľa odoziev druhá séria (J2/V2) už tento problém nemá a už zbytočne nezdržuje.

Moje pocity z V1

Keď si môj kolega chcel kúpiť foťák, vybral si práve V1 (neviem odkiaľ na to došiel ale vyberal podľa parametru “čo najmenej megapixelov na cm štvorcový”). Je spokojný, lebo prechádzal z najlacnejšieho kompaktu FujiFilm a V1 fotí citeľne lepšie.

Mne až taký skvelý nepripadal: nejde pri tom o jeho výstup, to čo mi na ňom prekážalo bolo ovládanie. Keďže som navyknutý na dva rollery a Olympusácky SCP (Super control panel) kde mám základné nastavenia prehľadne zobrazené a rýchlo dostupné, nastavovať všetko cez menu by ma určite zdržovalo a kazilo mi dojem z fotenia (alebo by som nič nenastavoval).

Zaujala ma ešte jedna vec: prvé nastavenie ktoré môj kolega chcel nastaviť bolo zmena z celoplošného na stredové zaostrovanie. Keďže si s tým v rýchlosti nevedel rady, pomohol som mu s tým. Ďalšia vec čo sa mi nepáčila je že ten stredový bod sa posúva šipkami len po pixeloch (a teda strašne pomaly, až nepoužitene).
Vtedy sa mi znovu potvrdilo aká skvelá vec je dotykové LCD…

Záver

Hoci je Nikon V1 lacný, neodporúčam ho. Sú aj lepšie voľby…

Tým netvrdím že celý koncept je zlý. Naopak: svojou jedinečnosťou (menším, no dostatočným snímačom: Pentax Q ho už má príliš malý) a možnosťou použiť teleobjektívy Nikonu, sa dá využiť tam kde je nutný extrémny dosah (napríklad pre wildlife).
Jeho problémom ale je že existujú lepšie bezzrkadlovky iných značiek; a nedosahuje kvalít zrkadloviek (zrejme bol tak navrhnutý: aby neohrozil ich predaje). Jeho prvá generácia je navyše sprznená nedotiahnutým ovládaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *