Analýza dráhy letu Tochka-U, Kramatorsk

Spomienka na aprílový raketový útok v Kramatorsku

Vzhľadom na nedávny útok ukrajinskej rakety na Poľsko, z ktorého bolo obvinené Rusko, som si spomenul na podobný prípad v Kramatorsku. Citujem správu z denníka pravda:

10:51 Ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktorú využívajú civilisti na evakuáciu, oznámila v piatok ukrajinská štátna železničná spoločnosť. Zomrelo podľa nej najmenej 30 ľudí, ďalších viac ako 100 utrpelo zranenie. Agentúra AFP uviedla, že podľa jej zdrojov zahynulo najmenej 20 ľudí.

Tiež sa onedlho na to objavili správy z druhej strany, ktoré túto správu vyvracali:

Bloger Juri Podoljaka vykonal vlastnú analýzu dráhy letu Tochka-U, ktorej hlavica vybuchla neďaleko železničnej stanice Kramatorsk, a dospel k záveru, že raketa dorazila z juhozápadu. To znamená, že hovoríme o území, ktoré je pod úplnou kontrolou ukrajinskej strany – tam, vo vzdialenosti 120 km (maximálny dolet Točka-U), nie je ani náznak prítomnosti ruských jednotiek. alebo jednotiek LDNR.

Analýza dráhy letu Tochka-U, Kramatorsk
Analýza dráhy letu Tochka-U, Kramatorsk

Bola zároveň odhalená prvá lož ukrajinského propagandistu Arestoviča, ktorý sa pokúšal klamať, že úder zasadil „Iskander“, ale chvost rakety je jasne identifikovaný ako „Točka-U“

status Alexeja Arestoviča z 8.4.2022

Rovnako ako pri útoku na Poľsko, aj k tomuto incidentu sa začali vyjadrovať západní politici:

Britská vláda pošle Ukrajine ďalšie „prvotriedne“ vojenské vybavenie vrátane protilietadlových a protitankových rakiet, oznámil v piatok premiér Boris Johnson. Zároveň odsúdil „bezohľadný útok“ na železničnú stanicu v meste Kramatorsk, z ktorého Kyjev obvinil Rusko.
Raketový útok na železničnú stanicu v Kramatorsku, pri ktorom zahynulo údajne 50 ľudí vrátane piatich detí, podľa Johnsona ukazuje, „ako hlboko klesla kedysi tak velebená armáda“ ruského prezidenta Vladimir Putina. Scholz tento útok odsúdil ako „ohavný“ čin.

Takto sa vyjadril Joseph Borrell, predstaviteľ EÚ pre medzinárodné záležitosti a bezpečnostný dôstojník:

Brutálny útok Ruska na bezbranných civilistov v Kramatorsku ukazuje absolútnu ľahostajnosť Kremľa k ľudskému životu.
Tlak na Rusko by sa mal zvýšiť, počkajte na správy.
Sláva Ukrajine!

Aj vtedy Zelenský tento útok odsúdil .. a “Moskva” ho poprela:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že krvavý incident v Kramatorsku bol úmyselným útokom na civilistov. Rusko zodpovednosť za útok – ako obvykle pri podobných udalostiach -poprelo. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu a klamstvo.

Ich dôkazom bolo napríklad tvrdenie, že rakety točka-U používa práve Ukrajina:

Ruské ministerstvo obrany obrany poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov.
“Všetky vyhlásenia, ktoré vydali predstavitelia nacionalistického režimu v Kyjeve o raketovom útoku, ktorý údajne spáchalo 8. apríla na železničnú stanicu v Kramatorsku Rusko, sú provokáciou a klamstvom,” uviedol ruský rezort obrany s tým, že ruská armáda neplánovala 8. apríla žiadne ostreľovanie Kramatorska.
Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, používa iba ukrajinská armáda. “Zdôrazňujeme, že taktické rakety Točka-U, ktorej fragmenty sa našli v blízkosti železničnej stanice v Kramatorsku,… používajú iba ukrajinské sily,” dodalo ruské ministerstvo obrany.

Objavili sa ďalšie dôkazy:

Sériové číslo rakety Tochka-U, ktorá zasiahla Kramatorsk, ukazuje, že bola v súvahe ukrajinskej armády, píšu médiá opierajúce sa o fotografie a videá trosiek rakiet, ktoré sa objavili v zahraničnej tlači.

Viac detailov o sériovom čísle rakety:

Dokázalo sa tiež, že ďalší úder na Kramatorsk vykonala ukrajinská strela Točka U. Zahraničným novinárom, ktorí boli na mieste zásahu na nádvorí, bolo umožnené fotografovať raketu zo všetkých uhlov. A zrazu sa ukázalo, že raketa má rovnaké sériové číslo ako tie, ktoré ukrajinská armáda použila pred siedmimi rokmi na Donbase. Najmenej dve z rakiet ukrajinských ozbrojených síl, ktoré boli predtým zostrelené nad Donbasom, mali čísla Š91565 a Š91566 a raketa Točka, ktorá dopadla na Kramatorsk, mala číslo Š91579. Nielenže sú z rovnakej série, ale boli zaradené do rovnakej ukrajinskej vojenskej jednotky.

PS: neobstojí ani argument “hádam by nazabíjali vlastných ľudí, to by snáď nespravili

Obyvatelia Donbasu sú banderovcami vnímaní ako zradcovia, ktorí čakajú na Rusko, respektíve sú považovaní za „legitímne“ ciele.

Okrem toho, argument “to by snáď nespravili” pri nacistoch nielenže neplatí, ale je to skôr naopak: v stanovách Banderovcov je priamo napísané, že “za vyššie dobro” je možné spáchať aj ten najťažší zločin.

Zhrnutie

Rovnako ako v nedávnom útoku ukrajinskej rakety na poľské územie, aj v prípade Kramatorska bolo najprv obvinené Rusko, hoci dôkazy poukazovali na raketu Ukrajiny:

Útok v Krametorsku byl zjevně dílem ukrajinské armády. Nejenže byla použita Točka U, kterou Rusové na Ukrajině nepoužívají a původně ukrajinský propagandista Arestovič uvedl, že jde o raketu Iskander, kterou užívá ruská armáda, Nejenom, že poloha zadní a přední části rakety ukazuje, že musela být vypálena z území ovládaného ukrajinskou armádou .. ale navíc zahraniční zpravodajové objevili na těle rakety evidenční číslo, z něhož je patrné, že raketa patřila ukrajinské armádě.

Aj v tomto prípade masmédiá informovali len o ukrajinskej verzii, maximálne spomenuli že “Moskva” toto obvinenie popiera. Dôkazy z druhej strany už ale nespomenuli. Neriešili možnosť, že by tá raketa mohla byť Ukrajinská. Neposkytli žiaden dôkaz, ktorý by potvrdzoval že to spravil ruská strana. Existujú len dôkazy poukazujúce na ukrajinskú stranu.

Nikto sa za šírenie dezinformácií neospravedlnil. Incident zapadol do zabudnutia.

Príznačné pre oba incidenty je použitie expresívnych výrazov (“bezohľadný útok”, “brutálny útok”, “ohavný čin”), chýbajúci logický dôvod + žiadne dôkazy, ktoré by preukazovali že útok spôsobila ruská armáda.

Jediným logickým dôvodom týchto útokov je navýšenie podpory ukrajinskému režimu, ktoré následne európski predstavitelia požadovali.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *