Porovnanie zrkadlovky a bezzrkadlovky

Linka: Why Mirrorless?

Čo je to bezzrkadlovka a v čom sa líši od zrkadlovky?

Článok Why Mirrorless? vznikol preto, lebo autorovi známi (hoci inteligentní ľudia, no nefotografi) o tomto nemali ani poňatia. A “jednoduché” vysvetlenie (že je to ako zrkadlovka, len bez zrkadla) nepochopili.

Píše v ňom napríklad o vývoji foťákov, rozdieloch medzi EVF a OVF, nutnosti meniť pohľad z OVF na displej (DSLR sú vlastne 2 foťáky v jednom: jedným sa fotí, druhým sa pozerajú výsledky), princípe zaostrovania zrkadloviek (a jeho dvoch problémov), dôsledku sklopenia zrkadla (a uzávierky), ale zamýšľa sa aj nad budúcimi cenami a vylepšeniami.

Najväčšou prednosťou bezzrkadloviek pre neho (na moje prekvapenie) nie je ich menšia veľkosť, ale principiálne nevýhody zrkadloviek (napríklad nutnosť nepohodlného “prepínania sa” medzi hľadáčikom a displejom):

Whenever I use a DSLR I am reminded of just how clunky and discontinuous is the DSLR experience when switching view modalities, compared to the smooth and seamless experience with a good MILC.

Ani dôvod prečo prešiel na bezzrkadlovky nebola veľkosť: tým bola nepresnosť a náhodnosť zaostrovania jeho Canon zrkadlovky (v porovnaní s Panasonicom).

PS: Na základe tohto článku (publikovaného na mirrorlessrumors.com, odkiaľ je aj obrázok) som aktualizoval aj môj zoznam výhod bezzrkadloviek (predsa len ešte existovali ďalšie…)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *