Dotykové ovládanie olympusu - posúvanie obrazu po displeji

Záhadné dotykové ovládanie Olympusov

Dotykové ovládanie Olympusov je iné ako u mobilov:

  • pri prehliadaní sa používa hlavne na presúvanie obrazu po displeji
    • na zoomovanie je u neho možné použiť lištu v pravej časti LCD
  • vyslovene sa hodí v kombinácii s AF bodom:
    • nastavovanie AF oblasti, tauch AF, zväčšovanie/zmenšovanie oblasti, ..
  • nedajú sa ním nastavovať parametre cez menu
    • len v SCP: aj to len na označenie nastavenia, ktoré chceme zmeniť
      (nie na zmenu hodnoty)
  • no a potom je využívané už len na drobnosti (zapnutie WiFi, uzamykanie snímkov, ..)

Kvôli tomu {že sa ním nedá ovládať úplne všetko} bolo niektorými diskutérmi/recenzentami odsudzované: kvôli “chýbajúcej” funkcionalite, ktorú poznajú z mobilov a ktoré iní výrobcovia majú naimplementované.

  • prečo sa u neho nedá zoomovať dvoma prstami ako u mobilov?
  • prečo sa s ním nedá listovať v menu a nenastavujú sa ním parametre?
  • ak to (vraj) majú iní, tak prečo Olympus nie?

Prečo vlastne nemá naimplementovanú funkcionalitu, ktorú určite nie je ťažké naimplementovať (ak by sa naozaj hodila)?

Po rokoch používania E-P3 a E-P5 už asi viem odpovede.
V skratke: lebo to netreba a narobilo by to viac škody ako úžitku 😉

Rozdiel medzi foťákom a mobilom

  1.  foťáky sa inakšie držia:
    • zatiaľčo mobily “nieto za čo chytiť” a tak sa držia za okraje
    • foťáky by sa mali držať jednou rukou “za objektív” a druhou za grip na pravej strane
  2. foťáky majú viac ovládacích prvkov
    • zatiaľčo dnešné mobily majú minimalistický dizajn (veľký displej plus jedno tlačidlo)
    • foťáky majú plno ovládacích prvkov (tlačidlá, rollery, joystick, prepínače, ..)
  3. foťáky majú vyššie nároky na zmenu parametrov
    • u mobilov netreba (alebo sa nedá) meniť clonu, nedá sa zoomovať objektívom, vďaka menšiemu snímaču netreba tak presne zaostriť
    • u foťákov sa so zvýšenými možnosťami zvyšuje aj potreba nastavovať odpovedajúce parametre

Foťáky sú proste optimalizované na pohodlie pri fotení, mobily smartfóny sú zase optimalizované na telefonovanie, prácu s apkami a pohodlie pri prenášaní vo vrecku.

 

Mobil vs foťák: prehliadanie obrázkov

Keď som naposledy ukazoval fotky kamošom, uvedomil som si, že ich prezeranie bolo omnoho rýchlejšie, ako keby som si prezeral fotky na svojom smartfóne:

  • keď som chcel zobraziť predchádzajúci/nasledujúci záber:
    • pootočil som ukazovákom predným rollerom
    • v prípade, že som mal zväčšeninu, zobrazila sa aj z toho nasledovného záberu
  • keď som chcel zväčšiť/zmenšiť záber: pootočil som palcom zadným rollerom (*)
  • keď som chcel pozrieť zmenšeniny záberov: pootočil som palcom doľava
    (a keď som chcel zábery podľa kalendára, tak ešte raz)

(*) zazoomovať/odzoomovať sa dá ešte: stlačením tlačidla (asi 2 cm od rollera), rovnakú funkcionalitu má aj dvojklik na displeji; zoomovať sa dá aj lištou .. ale všetky tieto úkony robievam len občas, lebo najrýchlejšie je to rollerom

Takmer celý čas – mimo presúvania záberu po obrazovke a zoomovania (*) – som mal ukazovák na jednom rolleri a palec na druhom. Alebo sa palec len pár centimetrov presunul na dotykové LCD. Ostatné prsty pravej ruky boli po celý čas na gripe. Celé ovládanie teda bolo maximálne efektívne a bolo k tomu treba minimum pohybov. Neviem si predstaviť rýchlejšie.

Vo foťáku je síce naimplementované aj posúvanie obrázkov rovnako ako na mobile, ale rollermi je to rýchlejšie. Takisto zoomovanie rollerom je rýchlejšie ako dvoma prstami (čo niekedy treba na niekoľko krát, hoci rollerom je to vždy len jeden jediný pohyb prstom).

Mobilové zoomovanie je navyše založené na dvoch prstoch => teda ak by som chcel týmto spôsobom prezerať fotky, musel by som pustiť grip a po skončení prezerania sa na grip znova vrátiť. Takto sa prsty stále opierajú o grip a ukazovák je stále položený na rolleri.
Všetko ovláda len palec.

Zhrnutie: “foťákové” prezeranie fotiek je efektívnejšie a rýchlejšie.
Naimplementovanie mobilovského zoomovania by nič nezrýchlilo a neuľahčilo, pravdepodobne preto ho Olympus ani nemá.

Skôr naopak: spôsobovalo by to, že používatelia by toto neefektívne ovládanie používali (keďže majú návyky z mobilov), čím by sa v konečnom dôsledku zbytočne zdržovali.

 

Mobil vs foťák: nastavovanie parametrov pri fotení

Ten, kto si myslí, že pri fotení je funkcionalita dotykového displeja u mobilu a u bezzrkadlovky/zrkadlovky rovnaká, veľmi sa mýli.

Zatiaľčo u mobilov sa všetky parametre MUSIA nastavovať pomocou displeja a pre samotné fotenie je maximálne tak vyhradená osobitná spúšť (a tlačidlá hlasitosti na digitálny zoom), nastavovanie parametrov u foťákov je možné aj tlačidlami a rollermi (prípadne aj joystickom).

Podľa mňa, na zmenu hodnoty parametrov neexistuje nič lepšie ako roller. A na nastavovanie zaostrovacieho bodu zase dotykový displej. Prehliadanie menu je zase najrýchlejšie pomocou dvoch rollerov: jedným sa vyberá hodnota, alebo vracia na vyššiu úroveň; druhým sa vyberá položka z menu. Dotykové ovládanie by tu teda nemalo žiadnu pridanú hodnotu.

Foťáky ale majú možnosť nastavovať parametre aj inak ako cez menu: cez ikonky s jednotlivými nastaveniami (u Olympusu sa takýto spôsob ovládania volá SCP: super control panel).
Tam sa zase dotykové ovládanie vyslovene hodí, lebo sa tak dá jednoduchšie zvoliť požadovaný parameter, ktorému chceme zmeniť hodnotu (a netreba sa naň pracne nastavovať šipkami). Samotná zmena hodnoty sa už vykonáva pomocou predného rollera.

Pri fotení s Olympusmi je ešte možné pomocou dotykáča zmeniť veľkosť zaostrovacieho bodu. Vykonáva sa podobne ako zoomovanie pri prehliadaní fotiek: pomocou posuvníka na pravej strane displeja.

Od modelu E-M10 mark II je pomocou dotykáča možná aj zmena zaostrovacieho bodu pri fotení pomocou hľadáčika. Nie je ale naimplementovaná ako nastavenie AF bodu pri fotení cez displej:

  • zatiaľčo pre fotení cez displej sa priamo nastaví zaostrovací bod
    (na miesto, kde sa prst dotkne obrazovky)
  • u fotenia cez EVF sa nastavený zaostrovací bod len posúva

 

Vplyv gripu na dotykové ovládanie

Ovládanie, ktoré som popísal, ale nemajú všetky foťáky:

  • môj prvý E-P1 mal síce 2 rollery, ale oba sa ovládali palcom pravej ruky:
    • jeden bol na krížovom ovládači a druhý priamo pri palci na pravej strane foťáku
  • podobne to mal aj E-P3
  • až E-P5 mal rollery umiestnené tak, aby sa ovládali palcom aj ukazovákom
    (priznám sa, že na toto ovládanie som si chvíľu musel zvykať, keďže na krížový roller som si celkom navykol a teraz mi chýba)

Zásadne iné je aj ovládanie zrkadloviek, ktoré mávajú omnoho väčší grip; pravdepodobne preto, lebo keďže mávajú väčšiu hmotnosť (vďaka väčším/ťažším sklám) a posunuté ťažisko (kvôli širšiemu telu), nie je ich možné držať len tak jemne, ale treba ich držať čo najpevnejšie.
Kvôli tomu, že foťák sa pravou rukou drží, nemôže byť v plnej miere použitý aj na ovládanie (tobôž nie na dotykové ovládanie LCD pravým palcom, keďže dosiahne len na začiatok displeja).
U niektorých modelov býva ovládanie umiestnené dokonca na ľavej strane od displeja.

Ovládanie foťáku, ktorý má tlačidlá aj vľavo

Ukážka používania foťáku, ktorý má tlačidlá aj vľavo (záber je prebratý z digiareny)

Pri zmene parametrov na ľavej strane si treba foťák prechytiť (pustiť objektív, na moment držať celý foťák v pravej ruke a potom si ho podchytiť ľavou). Pri takomto ovládaní – keď v dosahu ľavej ruky nie je dostupný žiaden roller – môže byť prínosné aj mobilové ovládanie (napr. spomínané zoomovanie dvoma prstami), hoci inak je menej efektívne, ako “foťákové” ovládanie, ktoré som opisoval predtým.

Veľký grip teda nemá vplyv len na držanie foťáku, ale aj na jeho ovládanie.
A v skutočnosti je tento vplyv negatívny: skracuje dosah palca pravej ruky.
(v extrémnych prípadoch sa toto zhoršenie ovládania prejaví presunutím niektorých ovládacích prvkov na ľavú stranu od displeja)
Tento kratší dosah sa prejavuje práve u dotykového ovládania: aby mohol byť plnohodnotne použiteľný, musí byť tento grip buď pustený, alebo musí byť ovládaný ľavou rukou.
V oboch prípadoch si treba foťák prechytiť, teda prsty by nemohli byť po celý čas na gripe (ako u foťákov s menším gripom). No a takéto prechytenie zase predlžuje reakčný čas: ak by bolo treba znovu fotiť, treba si najprv foťák prechytiť naspäť.

Zhrnutie: veľký grip má negatívny vplyv na dotykové ovládanie: znižuje pohotovosť fotenia a predlžuje čas prehliadania fotiek.

 

Nesprávne návyky

Počas písania tohto článku som si uvedomil, že ani ja ešte nevyužívam dotykáč efektívne.
Pri hľadaní jednej špecifickej fotky som si zobrazoval náhľady a v týchto náhľadoch listoval krížovým ovládačom: presne tak, ako som to bol navyknutý robiť so staršími foťákmi.
Stlačením šipky nahor som sa proste posúval na ďalší a ďalší riadok náhľadov a keď už som bol úplne navrchu a znova som stlačil šipku nahor, zobrazila sa mi ďalšia “strana” náhľadov.

A práve vtedy ma napadalo skúsiť to aj dotykáčom. Fakt sa to dá, dokonca je citeľne rýchlejšie (jedno) posunutie sa palcom po displeji ako preklikať sa až dohora (viacerými kliknutiami).
Aj označenie tej správnej fotky je rýchlejšie jedným ťuknutím, ako niekoľkými stlačeniami krížového ovládača. No a zobrazenie tejto fotky? Stačí dvojklik.

Zhrnutie: pri prehliadaní náhľadov je “mobilové ovládanie” rýchlejšie/pohodlnejšie ako to foťákové. No kvôli svojim (nesprávnym) návykom som toto efektívnejšie ovládanie dovtedy nepoužíval, hoci som (už roky) mohol.

 

Čo by sa ešte dalo vylepšiť?

Napriek tomu, že doterajší text možno vyznieval až príliš optimisticky, nemyslím si, že to ovládanie je dokonalé. Viem si predstaviť, že by mohlo byť aj lepšie:

Napríklad pre vypnutie AF bodu (keď sa chcem radšej spoliehať na “Face detection”) je treba až 3x kliknúť na ikonku prepínania funkcionality, ktorá sa najprv prepne na “Tauch AF(ktoré vôbec nepoužívam), potom vypne dotykáč úplne a až potom zapne mód nastavovania AF bodu.
Mohlo by sa to riešiť napr. zakázaním “Tauch AF” v menu, alebo dodaním ikonky na vypnutie.

Alebo: pri zoomovaní je medzi normálnym a 2x zväčšením príliš veľký skok a zišiel by sa tam aspoň jeden medzikrok. Možno by sa toto jemné zoomovanie dalo lepšie naimplementovať, keby ten posuvník fungoval ako powerzoom (ktorý sa mi veľmi páči u objektívu mZuiko 12-50): určovala by sa ním rýchlosť zväčšovania alebo zmenšovania.

A možno sa to už aj dá, len som si to zatiaľ nevšimol v menu 🙂

Záver

Keďže foťáky sa nielenže držia inak ako mobily, ale majú aj rollery => práca s nimi je úplne iná => teda aj ich optimálne ovládanie je iné  (to čo sa hodí jednému sa nemusí druhému a naopak).

Pre fotáky by určité “úkony mobilového ovládania” zbytočne zdržovali a pestovali v ich používateľoch nesprávne návyky (možno práve preto ich Olympus nemá naimplementované). Ovládanie optimalizované pre foťáky preto môže spočiatku vyzerať neintuitívne, no má to svoju logiku: lepšie/rýchlejšie sa s ním narába. Napriek tomu, že chvíľu trvá, kým sa používatelia naučia používať všetky “fintičky”, z dlhodobého hľadiska je takéto ovládanie prínosnejšie.

Pre niekoho, kto poznal len dotykové ovládanie z mobilov, sa môže zdať určitá implementácia dotykového ovládania foťáku nedotiahnutá (keďže nemusí mať všetky možnosti ako mobil).
Pri samotnej práci s foťákom sú ale mnohé možnosti z mobilového ovládania nepotrebné, lebo u foťáku sa dajú efektívnejšie vykonať pomocou rollerov, alebo tlačidiel.

Možno Olympusácke dotykové ovládanie nie je na prvý pohľad dokonale intuitívne.
Ale kombinuje to najlepšie z ovládania foťákov s tým najlepším z ovládania mobilov.
Nakoľko kombinuje len to najlepšie, nemá naimplementované úplne všetko.
Ovšem, nemyslím si o ňom, že je dokonalé a viem si u neho predstaviť určité vylepšenia.

 

V každom prípade: keď niečo na prvý pohľad vyzerá neintuitívne nelogicky, pravdepodobne to bude mať svoj dôvod. Japončíci, ktorý sa návrhom foťákov zaoberajú desaťročia, určite vedia, čo robia. Dotykové ovládanie Olympusov je teda určite premakanejšie, ako sa zdá na prvý pohľad…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *