Vylepšené kontrastné ostrenie Panasonicu za pomoci DFD

Vylepšené kontrastné ostrenie v GH4

Panasonic oznámil svoju novú vlajkovú loď GH4: prvá CSC s podporou 4K videa.
(zopár obrázkov, aj ten prezentačný je na photobucket.comt)

Je zameraný hlavne na profesionálne video, kvôli čomu bol špeciálne navrhnutý (impozantný) prídavný modul “DMW-YAGH Interface Unit” (2 obrázky sú na imaging-resources).

V GH4 je použitý štvorjadrový procesor, novo-navrhnutý senzor (vylepšuje aj rolling-shutter efekt) a nová uzávierka (so životnosťou 200000 záberov a expozíciou 1/8000s).
Rýchlosťou (AF-S: 12 fps , AF-C: 7 fps *1) teda prekonáva všetky doterajšie m4/3 foťáky, dokonca aj E-M1. Zväčšil sa aj buffer: v sériovom snímaní dokáže uchovať 40 RAW-ov *2  a 100 JPG.

Na zrýchlenie kontrastného ostrenia je použitý nový DFD algoritmus:

DFD technológia

The Contrast AF system in the DMC-GH4 is further enhanced by Panasonic’s integration of DFD (Depth from Defocus) technology which even shortens the time to set focus. It figures out the distance to the subject by evaluating 2 images with different depth of field while consulting the data of optical characteristics of the using lens in a moment. As a result, the DMC-GH4 achieves ultra high speed AF of approx.0.07 sec*3. This improvement benefits more as focusing distance increases.

Na základe analýzy dvoch záberov teda dokáže vyhodnotiť vzdialenosť objektu (čosi podobné som písal už pri svojich úvahách o možnom zrýchlení AF, v kapitole “Depth map”), čo značne urýchľuje ostrenie (pozri ilustračný obrázok).

Vysvetlenie z Dpreview:

DFD (Depth-of-Defocus) autofocus works like this: During live view (before a half-press of the shutter button), the camera will occasionally make a tiny adjustment to focus, to check whether subjects in the frame are in front of or behind the current focus point. In addition to this information, the camera judges how far out-of-focus objects in the scene are, based on how blurred they are, assessed using a profile detailing the blur behavior of the lens at its current aperture. Although this combination of data itself doesn’t give the GH4 enough information to achieve precise focus, it does give it a clear idea of where it should start using conventional contrast detection AF process to achieve fine focus.

Asi najviac je tento algoritmus popísaný na imaging-resources, v kapitole Tech Insights: Panasonic’s DFD autofocus technology, kde ho porovnávajú aj s fázovým, aj s doterajším kontrastným ostrením.

Na to aby tento algoritmus vedel presne vypočítať správnu vzdialenosť, je nutné poznať charakteristiku bookeh-u objektívu. V pamäti GH4 sú uložené charakteristiky všetkých doteraz vyrobených objektívov Panasonic (22). Nové objektívy (aj od iných výrobcov) by už mali mať tieto informácie vo firmwari. Znamená to teda že so staršími objektívmi iných výrobcov sa DFD algoritmus nebude využívať 🙁

 

Ešte čosi

Ďalšie informácie o GH4 sú napríklad v tomto videu:

V ňom dokonca tvrdia že preostrovanie je až rýchlosťou 7.5 fps

A ešte prikladám jedno videjko z Afriky:
Zaujalo ma spomalenými zábermi (GH4 dokáže natáčať FullHD video rýchlosťou 96 fps, teda 4x rýchlejšie ako 24 fps film)

 

Poznámky pod čiarou

*3 v AF-S s LUMIX G VARIO:  14-140mm (F3.5-5.6) POWER O.I.S. alebo LUMIX G X VARIO 12-35mm (F2.8) POWER O.I.S.

Len pre predstavu prikladám porovnanie s Nikon D7100:
*1 jeho 7 fps je tiež jeho maximálna rýchlosť, ktorú ale zvláda iba v crop móde
*2 spomínaných 40 RAW je citeľne viac ako 7, ktoré má D7100

2 názory na “Vylepšené kontrastné ostrenie v GH4

    1. Ganec Autor

      Vďaka za podporu.
      Ja už mám tretí PEN, už od roku 2010 🙂
      Brácho mi síce radí aby som tie staršie predal, ale nemám to srdce sa ich len tak vzdať…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *